Základom každého dobrého cestovinového jedla je nielen chutná omáčka, ale aj kvalitné cestoviny. Môžu byť bezvaječné cestoviny (vyrábajú sa zo semoliny, špeciálnej hrubej múky) alebo vaječné cestoviny. Najčastejšie ich dostanete kúpiť sušené, ale vyskúšajte si kúpiť (alebo urobiť) čerstvé.
V Taliansku sa názvy cestovín líšia v závislosti od regiónu, kde sa cestoviny pripravujú. Tiež platí, že niektoré omáčky sa tradične pripravujú len s istým druhom cestovín.
Najčastejšie používané cestoviny
Tak sa poďme zoznámiť aspoň s niekoľkými najčastejšie používanými cestovinami, aby sme vedeli, aké máme možnosti:
- Spaghetti – najznámejšie a najobľúbenejšie. Tie snáď ani predstavovať netreba 🙂
- Spaghettini – tenké špagety
- Bucatini – hrubé „špagety“ s dutinou pozdĺž celej ich dĺžky
- Vermicelli – tenké rezančeky – dlhé niťovky
- Fusilli bucati – dlhé špirálky
- Linguine – sploštené špagety
- Fettuccine – ploské slíže široké asi 6,5 mm
- Pappardelle – veľmi široké rezance širšie ako fettuccine
- Tagliatelle – ploské slíže tenšie ako fettuccine
- Lasagne – veľmi široké cestoviny, niekedy bývajú zvlnené
- Penne – stredne dlhé trubičky rezané diagonálne na oboch koncoch
- Rigatoni – stredne dlhé trubičky rezané kolmo na oboch koncoch, niekedy jemne ohnuté
- Corallini – malé a krátke rúročky (ako koráliky)
- Maccheroni – malé trubičky
- Conchiglioni – veľké mušle
- Conchiglie – mušličky
- Fusilli – tenké špirály, vretená
- Farfalle – motýliky
- Fiori – kvetinky
- Orecchiette – ušká
- Rotelle alebo Ruote – kolieska
- Cannelloni – veľké trubičky, ktoré sa obvykle plnia rôznymi plnkami, zalejú omáčkou a zapekajú v rúre.
- Ravioli – štvorce s rozmermi asi 3 x 3 cm plnené syrom, mletým mäsom, zeleninovými pastami alebo zmesou rôznych plniek.
- Tortellini – majú prstencovitý tvar a najčastejšie bývajú plnené mäsom a syrom.
- Tortelloni – bývajú okrúhle alebo štvorcové – podobné k ravioli, obvykle plnené zmesou syra a zeleniny.
- Gnocchi – mäkké knedličky, ktoré sa pripravujú zo semoliny alebo pšeničnej múky, zemiakov, vajec, taktiež sa do nich môže pridať aj strúhanka.
Ako si ich pripraviť
- Dávkovanie
– odporúča sa asi 80 až 100 g cestovín na osobu. - Dostatočné množstvo vody
– približne 1 liter na 100 g cestovín. Tá im umožní dostatok priestoru na zväčšenie objemu a zabráni ich zlepeniu, Vodu solíme až keď vrie. - Dĺžka varenia
– cestoviny vždy vkladáme až do vriacej vody, rýchlo premiešame, aby sa rovnomerne rozložili. Dĺžku varenia je vyznačená na obale cestovín, po uvarení však majú zostať al dente (nie úplne mäkká a rozvarená). Pozor, čerstvé cestoviny sa uvaria oveľa rýchlejšie ako sušené. - Po uvarení
– cestoviny scedíme, necháme odkvapkať a premiešame s omáčkou alebo olivovým olejom, aby sa nezlepili.
Zdroj obr.: dreamstime.com