Dnes si napečieme niečo veľmi dobré a celkom jednoduché. Čokoládové venčeky z odpaľovaného cesta s vynikajúcim francúzskym čokoládovým krémom ganache. Sami budete prekvapení, že upiecť dobré odpaľované koláčiky je hračka.
Obľúbené venčeky – dezert hodný majstra
Len zopár základných prísad vám bude stačiť na to, aby ste si doma v kuchyni vykúzlili dezert hodný majstra.
Postup
- Najprv si pripravíme základ na krém. Šľahačku dáme zovrieť a potom ňou zalejeme na kúsky nalámanú hrokú čokoládu. Miešame metličkou, až kým sa všetka čokoláda úplne nerozpustí a potom dáme túto čokoládovú zmes vychladnúť. Základ na plnku si môžeme pripraviť aj niekoľko hodín vopred.
- Do hrnca dáme variť vodu, soľ a maslo alebo tuk, kým sa tuk nerozpustí a zmes nezačne vrieť. Vriacu zmes dáme bokom z ohňa a prisypeme múku. Varechou hneď rýchlo miešame, až sa nám vytvorí kašovitá zmes, ktorú vrátime späť na sporák a za stáleho energického miešania krátko povaríme, kým sa nám cesto „neodpaľuje“ od dna hrnca, t.j., keď zamiešate kašu varechou, ostane vám brázda a vy vidíte dno hrnca.
- Odstavíme a necháme úplne vychladnúť, počas chladnutia občas premiešame, lebo tuk sa môže začať oddeľovať od cesta. Do vychladnutej zmesi po jednom zašľaháme mixérom vajcia. Vznikne nám trochu lepkavá, ale hladšia zmes.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie zdobiacim vreckom nanášame venčeky. Pokropíme ich vodou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 25-30 minút, kým sa neupečú do zlatista. Rúru počas pečenia neotvárame. Dobre upečené odpaľované cesto je na povrchu tvrdé, až chrumkavé a vo vnútri duté a suché.
- Vychladnutú zmes na plnku vyberieme z chladničky a mixérom ju vyšľaháme ako šľahačku. Ak je príliš tuhá, stačí ju rozriediť trochou studenej šľahačky.
- Venčeky rozkrojíme vodorovne a pomocou zdobiaceho vrecka ich plníme čokoládovým krémom.
- Podávame posypané práškovým cukrom.