Čo nikdy nechýba na žiadnej tradičnej svadbe, či na inej rodinnej oslave alebo veľkom sviatku? Správne, sú to šamrole. Ich názov pochádza z nemeckého slovného spojenia penové rolky a presne vyjadruje, o čom tento obľúbený koláčik je. Ich príprava je celkom jednoduchá a zvládne ich aj amatér, stačí na to zopár ingrediencií a môžete sa do toho pustiť.
Šamrole, ktoré zvládne aj začiatočník
Ak napríklad neviete, čo s prebytočnými bielkami, ktoré vám ostali z iného pečenia, pustite sa do pečenia obľúbených šamrolí. Stačí dokúpiť lístkové cesto a aj vy si môžete dopriať domáce šamrole častejšie ako len na veľké sviatky.
Postup
- Na prípravu šamroliek budeme potrebovať formičky v tvare rúrok.
- Hotové lístkové cesto rozprestrieme na pracovnej doske a narežeme ho na rovnomerné pásy. Keď na pečenie používame malé formičky – rúrky, odporúčame cesto narezať na asi 2 cm hrubé pásy, ak používate klasické veľké šamrolové rúrky, pásy cesta môžu byť aj hrubšie.
- Pásy cesta natesno natáčame na rúrky a na konci pritlačíme, aby sa cesto počas pečenia nerozchádzalo. Spojom na spodok ukladáme rolky na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Potrieme vajcom, ktoré sme rozšľahali s 1 lyžicou vody. Pečieme na 200 stupňoch asi 20 minút do zlatista. Upečené rolky necháme úplne vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme „vodný kúpeľ“ na krém. Do väčšieho hrnca dáme na dno vodu, na hrniec posadíme misu (tak, aby sa jej dno nedotýkalo vody) a vodu privedieme do varu a potom stíšime.
- Do misy dáme bielky a kryštálový cukor a mixérom a šľaháme do tuhého lesklého krému. Misu potom stiahneme z ohňa a šľaháme do vychladnutia.
- Bielkovým snehom naplníme zdobiace vrecko s tenkou špičkou a krém vstrekujeme do upečených šamroliek.
- Pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.