Makové bobaľky môžete tento rok pripraviť aj pre vegánov, aby ste si užili čaro Vianoc všetci. Veľmi sa k ním hodí makové, alebo iné rastlinné mliečko.
Makové bobaľky pre vegánov sú rovnako chutné, ako tie tradičné
-
Do misky nasypeme múku, pridáme soľ a premiešame. Do stredu urobíme jamku, nadrobíme droždie, pridáme cukor a zalejeme teplým rastlinným mliekom. Zakryjeme a necháme 10 minút vzísť kvások.
-
Pridáme olej a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Ak je príliš tuhé, prilejeme ešte mlieko.
-
Necháme vykysnúť asi hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom cesto rozdelíme na 4 časti, z každej vyformujeme valček a nakrájame na malé kúsky.
-
Z nich vyformujeme malé guličky, alebo ich len tak nakrájané poukladáme na olejom vymastený plech. Necháme medzi nimi rozostupy, aby sa nezlepili.
-
Zakryjeme utierkou a necháme ešte 10 minút podkysnúť.
-
Medzitým si rozohrejeme rúru na 200 °C. Pečieme približne 10-15 minút, do zlata.
-
Tesne pred servírovaním ich dáme do misky, prelejeme trochou teplého rastlinného mlieka a necháme ich zmäknúť, potom posypeme makom a cukrom a zľahka premiešame. Podávame teplé.