Makové bobaľky aj pre vegánov

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie
  • 500 g múky: 300 g hladkej, 200 g polohrubej
  • 1/2 kocky droždia alebo 1 balíček sušeného
  • 1 PL cukru
  • 1 ČL soli
  • 250 až 300 ml rastlinného mlieka
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 150 g mletého maku
  • Práškový cukor podľa chuti
  • Rastlinné mlieko
Ingrediencie
  • 500 g múky: 300 g hladkej, 200 g polohrubej
  • 1/2 kocky droždia alebo 1 balíček sušeného
  • 1 PL cukru
  • 1 ČL soli
  • 250 až 300 ml rastlinného mlieka
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 150 g mletého maku
  • Práškový cukor podľa chuti
  • Rastlinné mlieko

Makové bobaľky môžete tento rok pripraviť aj pre vegánov, aby ste si užili čaro Vianoc všetci. Veľmi sa k ním hodí makové, alebo iné rastlinné mliečko.

Makové bobaľky pre vegánov sú rovnako chutné, ako tie tradičné

  1. Do misky nasypeme múku, pridáme soľ a premiešame. Do stredu urobíme jamku, nadrobíme droždie, pridáme cukor a zalejeme teplým rastlinným mliekom. Zakryjeme a necháme 10 minút vzísť kvások.

  2. Pridáme olej a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Ak je príliš tuhé, prilejeme ešte mlieko.

  3. Necháme vykysnúť asi hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom cesto rozdelíme na 4 časti, z každej vyformujeme valček a nakrájame na malé kúsky.

  4. Z nich vyformujeme malé guličky, alebo ich len tak nakrájané poukladáme na olejom vymastený plech. Necháme medzi nimi rozostupy, aby sa nezlepili.

  5. Zakryjeme utierkou a necháme ešte 10 minút podkysnúť.

  6. Medzitým si rozohrejeme rúru na 200 °C. Pečieme približne 10-15 minút, do zlata.

  7. Tesne pred servírovaním ich dáme do misky, prelejeme trochou teplého rastlinného mlieka a necháme ich zmäknúť, potom posypeme makom a cukrom a zľahka premiešame. Podávame teplé.