Aj vy máte radi september? September ako synonymom zberu dlhoočakávanej úrody a to nám dáva príležitosť využiť tieto dary prírody pri varení alebo pečení. Jablká a mrkva sú základnými ingredienciami pre naše zdravé muffiny. Neváhajte a upečte ich pre vaše deti do školy na desiatu. A ak ich prizvete k pečeniu, budete mať dvojnásobnú radosť.
Mrkvovo – jablkové zdravé muffiny
Tieto mrkvovo – jablkové muffiny si zamilujete pre ich šťavnatosť a nadýchanosť. Neobsahujú žiaden pridaný cukor, príjemnú sladkosť im dodávajú strúhané jabĺčka a mrkva. Neozdobené muffinky sa dajú jednoducho skladovať aj zopár dní v uzatvárateľnej nádobe. Ak si ich napečiete viac, môžete ich (zabalené v plastových sáčkoch) zmraziť na mesiac a použiť, keď vám to príde vhod.
Postup
- Mrkvu a jablká očistíme a nastrúhame najemno, potom ich riadne premiešame spolu s orechami.
- Múku a kypriaci prášok preosejeme, pridáme soľ a škoricu a zamiešame.
- Celé vajcia, olej a med premiešame metličkou tak, aby sa všetky tri prísady premiešali a spojili.
- Vajíčkovú zmes nalejeme na múčnu zmes a metličkou alebo varechou premiešame dohladka.
- Potom pridáme mrkvovo-jablkovú zmes a vmiešame ju do ostatných ingrediencií. Stačí len zľahka vmiešať, snažíme sa suroviny nepremiešať, aby muffinky ostali nadýchané.
- Cesto nalejeme do muffinových košíčkov (alebo do silikónových formičiek na muffiny).
- Pečieme v rozohriatej rúre na 180 ° C asi 30 minút, kým nie sú koláčiky na povrchu pružné na dotyk.
- Na vychladnuté muffiny nanesieme polevu, na ktorú zmiešame všetky prísady do krémova.
- Muffinky dozdobíme jablkovými ružičkami.