pečené kura na grécky spôsob

Pečené kura na grécky spôsob – svieži zážitok

 | 

91

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 1 kura o hmotnosti cca 2000g (hľadajte v letáku BILLA)
  • 4 bio citróny
  • 2-3 hlavičky cesnaku
  • 8 <a href="https://billa1.delfino.sk/tag/zemiaky/”>zemiakov
  • 2 šalotky
  • 1 zväzok bazalky
  • 3 vetvičky rozmarínu
  • 10 bobkových listov
  • 4 PL olivového oleja
  • 1 ČL čierneho korenia mletého
  • 1 PL hrubozrnnej soli
  • 100 ml vody

pečené kura

Ingrediencie
  • 1 kura o hmotnosti cca 2000g (hľadajte v letáku BILLA)
  • 4 bio citróny
  • 2-3 hlavičky cesnaku
  • 8 <a href="https://billa1.delfino.sk/tag/zemiaky/”>zemiakov
  • 2 šalotky
  • 1 zväzok bazalky
  • 3 vetvičky rozmarínu
  • 10 bobkových listov
  • 4 PL olivového oleja
  • 1 ČL čierneho korenia mletého
  • 1 PL hrubozrnnej soli
  • 100 ml vody

pečené kura

Blíži sa jar a jej čerstvé vône, klíčiace rastlinky a pučiace stromy. Spestrite si nedeľný obed a pripravte si pečené kura na grécky spôsob. Za pomoci čerstvého rozmarínu, bazalky a bobkového listu bude z obyčajného kuraťa gurmánsky zážitok, so sviežosťou a farebnosťou Grécka.

Pečené kura na grécky spôsob ako v novom šate

Rozmarín alebo bazalka dokáže s obyčajným kuracím mäsom malé zázraky. Nie len že vám rozvonia kuchyňu, ale dodá mäsu typické chute Grécka. Pečené kura už nemusí byť nedeľnou rutinou, spravme si niečo nové, so sviežosťou byliniek a citrónovou šťavou, všetko plné vitamínov.

Postup

  1. Kura nasolíme, vložíme doňho prekrojený citrón a polovicu hlávky cesnaku, bobkové listy a bazalku plus jeden celý citrón.
  2. Zvrchu kura okoreníme, do záhybov dáme bazalku,  kolieska citrónu vetvičky rozmarínu a bobkové lístky.
  3. Obložíme ho prekrojenými hlavičkami cesnaku, zemiakmi rozštvrtenými pozdĺžne a citrónami, časť šťavy z citrónu vytlačíme aj na kura.
  4. Polejeme ho tiež olejom a podlejeme vodou.
  5. Pečieme približne 60 – 80 minút na 190 C°

Iste ste si všimli, že sa v recepte nachádzajú medzi potrebnými surovinami bio citróny. Pýtate sa prečo zrovna bio citróny a nie obyčajné? Je to kvôli tomu, že v tomto recepte pečieme kolieska citrónu aj s kôrkou priamo na mäse, ktoré budeme konzumovať. V kôrke citróna sa totiž nachádzajú rôzne éterické oleje, ktoré sa teplotou uvoľnujú a prechádzajú do mäsa. Ak kúpite obyčajné citróny, ktorých povrch je upravovaný postrekmi na dlhšie udržanie čerstvosti, prípadne dofarbovanie, spolu s éterickými olejmi sa vám uvoľňujú do mäska aj tieto látky. Preto je dôležité pred akýmkoľvek spracovaním citrusových plodov, do varenia alebo prípravy štiav toto ovocie umyť pod horúcou tečúcou vodou, ktorá zmýva väčšiu časť chemických látok, alebo si priamo kúpiť bio citróny, ktoré sú aj počas pestovania uchránené od chemických látok.

Ak si chcete prečítať viac aj o účinkoch rozmarínu, bazalky alebo bobkového listu na vaše zdravie prečítajte si Bylinky a korenie premenia vašu kuchyňu na alchymistickú dielňu.