Dáme vám šikovný návod na to, ako si rýchlo a z dostupných surovín pripraviť rýchlu a chutnú večeru. Slaný koláč z lístkového cesta zúžitkuje všetko, „čo chladnička dala“ a navyše bude chutiť výborne. Stačí vám plát alebo dva hotového rozvaľkaného lístkového cesta a rôzne zvyšky jedál z chladničky ako sú salámy, šunka, syr či zelenina.
Slaný koláč z lístkového cesta podľa vašej chladničky
Z vlastnej skúsenosti vám odporúčame piecť tento slaný koláč z lístkového cesta hneď v dvojitej dávke. Z taniera totižto zmizol rýchlejšie, než sme sa nazdali. Okrem rýchlej večere sa výborne hodí aj ako pohostenie pre nečakanú návštevu. Nenechajte sa obmedziť receptom a kľudne obohaťte plnku tým, čo máte najradšej, alebo čo vám práve ostalo z minulej večere, ako napríklad kuracie mäso, tenké plátky hovädzinky či vajíčko. Dobrú chuť.
- Hotové lístkové cesto si rozložíme na pracovnej doske. Ak máme len jedno, prerežeme ho pozdĺžne na dve rovnaké časti.
- Na cesto poukladáme šunku alebo salám tak, aby nám z každej strany ostali aspoň centimetrové okraje.
- Na salám naukladáme syr, rovnomerne roztrúsime kúsky papriky, na plátky nakrájané kyslé uhorky a celé to posypeme strúhaným cheddar syrom.
- Vynechané okraje cesta potrieme zľahka rozšľahaným žĺtkom.
- Prikryjeme druhou časťou cesta a pritlačíme po okrajoch, žĺtok bude pôsobiť ako lepidlo. Pomocou vidličky ešte dobre pritlačíme okraje cesta, aby sa počas pečenia neroztvorilo.
- Dáme do dobre rozohriatej rúry piecť na 200 stupňov asi 20 minút, kým je cesto na povrchu upečené do zlatohneda.
- Necháme chvíľu vychladnúť, nakrájame a podávame.