Vyprážané šampiňóny sú jeden z najobľúbenejších receptov. So syrovým dipom budú obzvlášť lákavé. Nebudeme používať klasický trojobal, takže to bude rýchle a jednoduché. Ak môžete použite panko strúhanku. Je vyrobená výlučne bez kôrky a okraja, teda je jemnejšia a chrumkavejšia.
Vyprážané chrumkavé šampiňóny so syrovým dipom
-
V malej miske zmiešame strúhanku so zmesou korenia. Napríklad paprika, rasca a pod. Namiesto klasickej strúhanky, sme použili panko strúhanku, ktorá je len z chlebovej striedky.
-
Do ďalšej misky dáme acidofilné mlieko.
-
Šampiňóny očistíme kuchynským obrúskom. Ak ich naozaj umývame, musíme ich následne aj dobre vysušiť.
-
Teraz nasleduje malý trik. Šampiňóny dáme do uzatváracieho igelitového vrecka a pridáme k nim hladkú múku. Vrecko dobre uzavrieme a šampiňóny spolu s múkou dobre premiešame. Potom ho otvoríme a v múke obalené hríby po jednom namáčame v acidofilnom mlieku a potom obaľujeme v strúhanke. Je to jednoduché a ide to ľahko a rýchlo.
-
Jednotlivo obalené šampiňóny poukladáme na tácku tak, aby sa nedotýkali navzájom.
-
Vo vyššom hrnci si rozohrejeme trochu oleja. Použijeme ho toľko aby boli šampiňóny počas vyprážania úplne ponorené. Keď je olej dostatočne horúci, šampiňóny v ňom vypražíme. Počas vyprážania ich aspoň raz otočíme.
-
Šampiňóny necháme ešte chvíľu oddychovať na kuchynskom obrúsku a zatiaľ sa pustíme do jednoduchej prípravy syrového dipu.
-
Maslo si rozpustíme na miernom vare, pridáme múku a za stáleho miešania počkáme, kým trochu zmení farbu do tmava. Potom pridáme mlieko, ktoré vlievame zatiaľ čo jednou rukou stále miešame. Hneď na to môžeme pridať strúhaný syr, trochu soli a pálivú omáčku. Dip môžeme ochutnať, prípadne pridať ešte trochu soli, syra, alebo chilli. Môžeme podávať, šampiňóny chutia skvele teple i studene.
- Dip však môžeme pripraviť aj jednoduchšie a to tak, že premiešame kyslú smotanu, alebo menej tučný biely jogurt so strúhaným syrom a jemne pálivým korením.
- Podávame so šalátom a čerstvým pečivom a pohárom Acidka.