fazuľová polievka so slaninkou

Zimná fazuľová polievka so slaninkou

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

120

 min

Čas varenia: 

120

 min

Ingrediencie

Suroviny:

  • 250-300 g suchej bielej fazule
  • 100 g anglickej slaniny
  • 1 bobkový list
  • 1 vetvička tymiánu alebo saturejky
  • soľ a čierne korenie
  • 1 lyžica masla
  • 2 lyžice oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ póru (biela časť)
  • 2 stonky zeleru
  • 150 ml mlieka alebo smotany na varenie
  • petržlenová vňať
  • olivový olej
Ingrediencie

Suroviny:

  • 250-300 g suchej bielej fazule
  • 100 g anglickej slaniny
  • 1 bobkový list
  • 1 vetvička tymiánu alebo saturejky
  • soľ a čierne korenie
  • 1 lyžica masla
  • 2 lyžice oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ póru (biela časť)
  • 2 stonky zeleru
  • 150 ml mlieka alebo smotany na varenie
  • petržlenová vňať
  • olivový olej

Táto vynikajúca zimná fazuľová polievka so slaninkou chutí ešte lepšie ako vyzerá. S kúskom dobrého chleba vydá za sýty obed či večeru. Fazuľa i všetky ostatné strukoviny sú v podobe sýtych teplých jedál skvelou voľbou pre zimnú sezónu.

Sýta fazuľová polievka so slaninkou po lyžovačke, alebo na zimnú večeru

  1. Fazuľu namočíme na noc do väčšieho množstva studenej vody. Na druhý deň ju prepláchneme a zlejeme. 
  2. Slaninu nakrájame na malé kocky a spolu s fazuľou ju dáme do hrnca variť. Pridáme tymián, bobkový list a čierne korenie.
  3. Keď polievka začne vrieť, zbierame šedú penu z povrchu. Fazuľu uvaríme domäkka a až pred koncom ju osolíme. Varenie potrvá dlhšie, určite aspoň dve hodiny. Všetky strukoviny solíme až na záver receptu, pretože inak by nezmäkli.
  4. Pučidlom na zemiaky potom časť fazule v hrnci rozpučíme, čím sa polievka zahustí.
  5. Medzitým si na masle a oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, nakrájaný zeler a na kolieska nakrájaný pór. Opekáme spolu približne 10-15 minút a potom pridáme k polievke. Všetko spolu povaríme ešte ďalších 10 minút.
  6. Nakoniec do polievky pridáme mlieko, necháme spolu prejsť varom. Podľa chuti osolíme, okoreníme a pridáme čerstvú petržlenovú vňať.
  7. Tip: K polievke sa výborne hodia hrianky zo staršieho kváskového, alebo vášho iného obľúbeného chleba.