žĺtkové rezy servírovanie

Žĺtkové rezy ako ich piekla babička

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 250 g masla alebo rastlinného tuku do cesta
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • 6 vajec (oddelene bielky a žĺtky)
  • 300 g práškového cukru na polevu
  • prípadne trochu vody na zriedenie cesta a polevy
Ingrediencie

Na cesto:

  • 250 g masla alebo rastlinného tuku do cesta
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • 6 vajec (oddelene bielky a žĺtky)
  • 300 g práškového cukru na polevu
  • prípadne trochu vody na zriedenie cesta a polevy

Kto by nepoznal žĺtkové rezy, hádam každého babička ich pekávala a pripomínajú nám detstvo a prázdniny. Klasika, ktorá sa priam žiada napiecť s príchodom jari a veľkonočných sviatkov. Tak sme si ju napiekli na veľký plech a ponúkame vám recept, ktorý si určite založíte medzi obľúbené. Urobte si tento rok tradičnú Veľkú noc s tradičnými koláčmi.

Žĺtkové rezy sú neskutočne chutné

Postup

  1. V mise najprv spolu do krémov vyšľaháme maslo s cukrom, až kým nedocielime hladkú krémovú konzistenciu bez hrudiek. Lepšie sa nám bude pracovať, ak použijeme maslo alebo tuk o izbovej teplote.
  2. Potom striedavo po lyžiciach pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom a mleté orechy. Vmiešavame ich tak, aby sa všetky prísady dobre premiešali. Ak je cesto tuhé a zle sa nám s ním pracuje, môžeme pridať dve-tri lyžice studenej vody.
  3. V čistej mise vyšľaháme dotuha sneh zo šiestich bielkov. Pomocou gumenej varechy ho zľahka vmiešavame na tretiny do orechovej zmesi.
  4. Pripravíme si plech, ktorý zľahka potrieme tukom a vystelieme papierom na pečenie. Na papier potom nalejeme orechovú zmes a pekne uhladíme povrch koláča.
  5. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 40 minút, kým je povch koláča upečený a koláč je v strede na dotyk pružný. Môžeme odskúšať aj špajlou, či je koláč v strede prepečený.
  6. Kým koláč pečieme, pripravíme si jednoduchú polevu, na ktorú v miske riadne vymiešame (môžeme si pomôcť aj mixérom) šesť žĺtkov spolu s 300 g práškového cukru. Ak je poleva príliš hutná, môžeme pridať lyžicu vody.
  7. Ešte horúci koláč, rovno vytiahnutý z rúry, natrieme žĺtkovou polevou a necháme zaschnúť až do úplného vychladnutia koláča.
  8. Náš tip: žĺtkové rezy môžete dozdobiť rozpustenou čokoládou. Vidličku si namočíte do rozpustenej čokolády a opatrne ňou “pofŕkate” koláč.

 

Ak kvôli intolerancii alebo zdravej výžive potrebujete nahradiť vajcia, múku alebo cukor, pripravte si cesto s náhradami.

 

Články z nášho magazínu o potravinách:

Ako nalákať vaše dieťa na zdravé stravovanie?

Ak chcete žiť zdravo, vyhnite sa týmto raňajkám

Malé deti sú veľmi vyberavé. Niektoré nezjedia cestoviny, iné ryžu, ďalšie zase nedá do úst ovocie a zeleninu. Vy ale chcete, aby bolo zdravé a podľa toho sa aj stravovalo. Ako to ale docieliť?Čítať ďalej Pokiaľ nechcete byť počas celého dňa hladní, dajte si poriadne raňajky. Mali by byť bohaté na bielkoviny, zdravé tuky a vlákninu. V prípade, že si doprajete nezdravé raňajky, je možno lepšie raňajky vynechať. Toto sú niektoré nápoje a jedlá, ktoré spadajú pod “nezdravé”.Čítať ďalej