letné nápoje

3x letné svieže drinky s ovocím a zeleninou

 | 

91

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Uhorka s mätou

  • 300 g šalátovej uhorky
  • lístky mäty

Ananás s badiánom

  • 100 g ananásu
  • 5 ks badiánu

Jahody s bazalkou

Ingrediencie

Uhorka s mätou

  • 300 g šalátovej uhorky
  • lístky mäty

Ananás s badiánom

  • 100 g ananásu
  • 5 ks badiánu

Jahody s bazalkou

Počas letnej sezóny sa určite nemôžeme sťažovať na nedostatok kvalitného ovocia a zeleniny. Nechajte sa inšpirovať a pripravte si osviežujúce letné drinky podľa vlastnej chuti.

Letné svieže drinky s ovocím a zeleninou

Tieto ovocné nápoje v kombinácii s bylinkami a korením vám uhasia smäd a dodajú energiu. Najlepší je podávať nápoje vychladené a nebojte sa namiesto kociek ľadu použiť ľadovú triešť. Hodia sa na každú oslavu či posedenie s priateľmi.

Postup
  1. Z uhorky odrežeme vrch a spodok, potom ju rozrežeme pozdĺžne a ešte raz (teda na štvrťky).
  2. Vložíme spolu s lístkami mäty do 1,5 l vody s ľadom.
Postup
  1. Ananás umyjeme a nakrájame na menšie trojuholníky.
  2. Vložíme spolu s plodmi badiánu do 1,5 l vody s ľadom.
Postup
  1. Jahody prekrojíme a vložíme s lístkami bazalky do 1,5 l vody s ľadom.

Badián

  • Badián alebo hviezdicový aníz je sušený aromatický plod anízovca pravého. Tieto osemcípe hviezdičky sa používajú do sladkého pečiva, kompótov, lekváru, a použiť ho môžete aj do nášho receptu. Vôňa aj chuť tohto voňavého korenia je podobná anízu a sladkému drievku.
  • Skúste ho použiť aj do medovníkov či do vareného vínka, pridávajte ho však opatrne, je poriadne aromatický. Odporúčame vám ho kúpiť celý a zomlieť si ho až pred použitím, rýchlo totiž stráca svoju chuť.
  • Badián je aj liečivý – má účinky na žalúdočné kŕče, reumu a kašeľ.  Jeho pestovanie je však iba pre trpezlivých – plody sa dajú zbierať až po minimálne 8 rokoch.

Vedeli ste, že … ?

  • Jahody v skutočnosti obsahujú viac vitamínu C ako citróny.
  • Patria do rovnakej rastllnnej rodiny ako ruže.
  • Pre svoju chuť boli považované za kráľovské ovocie či ovocie lásky.
  • Niekedy sa používali na bielenie zubov, dnes z ich výhod ťaží kozmetický priemysel, sú totiž skvelé na rast vlasov.
  • Pre tehotné ženy sú skvelým zdrojom kyseliny listovej.
  • Umývať by sme ich nemali pod tečúcou vodou – prichádzajú tým o svoju arómu. Lepšie je ich na chvíľu vložiť do vody a nechať odkvapkať.

Tak čo, ešte pochybujete? Doprajte si toto nekalorické osvieženie a zároveň sa postaráte aj o svoje zdravie.

Na našej stránke receptykulinarium.sk nájdete mnoho ďalších skvelých receptov. Tak na čo čakáte?