marlenka

Marlenka s medom a orechmi, ktorú upečiete naozaj rýchlo

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 300 g cukor práškový
  • 400 g múka hladká
  • 250 g (1 ks) maslo (hľadajte v akciovej ponuke BILLA)
  • 1 PL sóda bikarbóna
  • 1 ČL kakao alebo aj trošku viac
  • 3 ks vajcia
  • 3 PL med
  • asi 1.5 dcl mlieka
  • 2 hrste posekaných a upražených vlašských orechov

Na plnku:

  • 1 a pol masla (375 g)
  • 1 a pol konzervy  Salka (600 g)

Náš tip:

  • Ak túto fantastickú domácu marlenku náhodou nezjete, dá sa na pár týždňov zmraziť, ak ju uskladníte vo vzduchotesnej nádobe.
Ingrediencie

Na cesto:

  • 300 g cukor práškový
  • 400 g múka hladká
  • 250 g (1 ks) maslo (hľadajte v akciovej ponuke BILLA)
  • 1 PL sóda bikarbóna
  • 1 ČL kakao alebo aj trošku viac
  • 3 ks vajcia
  • 3 PL med
  • asi 1.5 dcl mlieka
  • 2 hrste posekaných a upražených vlašských orechov

Na plnku:

  • 1 a pol masla (375 g)
  • 1 a pol konzervy  Salka (600 g)

Náš tip:

  • Ak túto fantastickú domácu marlenku náhodou nezjete, dá sa na pár týždňov zmraziť, ak ju uskladníte vo vzduchotesnej nádobe.

Kto z vás ešte neochutnal jeden z najobľúbenejších koláčov v našich cukrárňach a kaviarňach, ktorý má krásne meno – marlenka? Je veľa receptov, ako si ho upiecť doma, ale väčšina z nich je veľmi časovo náročná, prípadne vyžaduje už slušné skúsenosti s pečením.

Rýchla medová marlenka

Ale nezúfajte, náš recept je jednoduchý a oproti pôvodným medovým koláčom aj rýchly. A chutí rovnako dobre, ako originál.

Postup

  1. Maslo roztopíme vo vodnom kúpeli (v prázdnej miske umiestnenej nad hrncom s vriacou vodou). Keď je maslo rozpustené, pridáme cukor, med, vajcia,  sódu bikarbónu a múku. Všetko dobre zamiešame a pridáme mlieko tak, aby celá zmes nebula príliš hustá, skôr lávovitá. Nakoniec vmiešame kakao.
  2. Cesto rozdelíme na 3 porcie. Na plech vystlaný papierom nalejeme prvú časť a pečieme asi 10-12 min na 180 stupňoch, pokým nezhnedne.
  3. Necháme vychladnúť, orežeme okraje asi 1-1,5 cm z každej strany, z toho bude posýpka.
  4. Rovnako upečieme ďalšie dva pláty cesta.
  5. Na plnku mixérom rozmixujeme maslo a postupne pridávame salko priamo z konzervy.
  6. Plnku tiež rozdelíme na 3 časti, natrieme ju postupne na jednotlivé pláty, ktoré vrstvíme na seba. Najprv dáme plát cesta, potrieme plnkou, druhý plát cesta potrieme druhou tretinou plnky a posledný plát cesta a potom aj boky koláča potrieme poslednou tretinou plnky.
  7. Na posýpku zmiešame nasekané a upražené orechy spolu s rozdrvenými odrezkami cesta a nanesieme po bokoch a na povrchu koláča.

Čo poviete, žiadna veda, však? Ak sa musíte stravovať bezlepkovo, odporúčame vám tento fantastickú bezlepkovú makovú tortu s medom a figami.

Tak dobrú chuť 🙂