Kto z vás ešte neochutnal jeden z najobľúbenejších koláčov v našich cukrárňach a kaviarňach, ktorý má krásne meno – marlenka? Je veľa receptov, ako si ho upiecť doma, ale väčšina z nich je veľmi časovo náročná, prípadne vyžaduje už slušné skúsenosti s pečením.
Rýchla medová marlenka
Ale nezúfajte, náš recept je jednoduchý a oproti pôvodným medovým koláčom aj rýchly. A chutí rovnako dobre, ako originál.
Postup
- Maslo roztopíme vo vodnom kúpeli (v prázdnej miske umiestnenej nad hrncom s vriacou vodou). Keď je maslo rozpustené, pridáme cukor, med, vajcia, sódu bikarbónu a múku. Všetko dobre zamiešame a pridáme mlieko tak, aby celá zmes nebula príliš hustá, skôr lávovitá. Nakoniec vmiešame kakao.
- Cesto rozdelíme na 3 porcie. Na plech vystlaný papierom nalejeme prvú časť a pečieme asi 10-12 min na 180 stupňoch, pokým nezhnedne.
- Necháme vychladnúť, orežeme okraje asi 1-1,5 cm z každej strany, z toho bude posýpka.
- Rovnako upečieme ďalšie dva pláty cesta.
- Na plnku mixérom rozmixujeme maslo a postupne pridávame salko priamo z konzervy.
- Plnku tiež rozdelíme na 3 časti, natrieme ju postupne na jednotlivé pláty, ktoré vrstvíme na seba. Najprv dáme plát cesta, potrieme plnkou, druhý plát cesta potrieme druhou tretinou plnky a posledný plát cesta a potom aj boky koláča potrieme poslednou tretinou plnky.
- Na posýpku zmiešame nasekané a upražené orechy spolu s rozdrvenými odrezkami cesta a nanesieme po bokoch a na povrchu koláča.
Čo poviete, žiadna veda, však? Ak sa musíte stravovať bezlepkovo, odporúčame vám tento fantastickú bezlepkovú makovú tortu s medom a figami.
Tak dobrú chuť 🙂