Ako pripraviť to najlepšie ražniči? Mäso nechajte odležať v marináde. Viete prečo? Mäso nielenže do seba nasiakne vôňu korenín a bylín, ale bude zároveň krehké. My sme pridali do marinády novú ingredienciu – balzamikový ocot.
Ako pripraviť šťavnaté ražniči
Postup
- Mäso by sme mali marinovať minimálne hodinu, najlepší výsledok však dosiahneme, keď ho necháme odležať aspoň jednu noc.
- Deň vopred teda bravčovú krkovičku nakrájame na primerane rovnako veľké kocky. Myslíme na to, aké veľké špajdle alebo ihly na ražniči budeme používať.
- Z oleja, korenia, soli, rozmarínu, medu, balzamikového octu, pretlačeného cesnaku a mletého čili pripravíme marinádu. Marinádou potom zalejeme nakrájané mäso, dobre premiešame a necháme prikryté odpočívať v chlade, najlepšie do druhého dňa. Ak nemáme veľa miesta v chladničke, môžeme na marinovanie mäsa použiť uzatvárateľné plastové vrecko. Balíček tak bude lepšie skladovateľný.
- Na druhý deň, alebo teda v deň pečenia si predhrejeme rúru na 180 stupňov Celzia. Cibuľu, farebné papriky a slaninu bez kože nakrájame na približne rovnako veľké kusy ako mäso. Pripravíme si špajdle alebo ihly na ražniči.
- Striedavo napichujeme mäso, slaninu a cibuľu. Kladieme ich na plech vedľa seba. Ja vždy plech najskôr vysteliem papierom na pečenie. Čistenie plechu po upečení je tak o niečo jednoduchšie. Zvyškom marinády môžeme samozrejme ražniči ešte poliať.
- Takto poukladané ražniči pečieme v rúre na 180 stupňov Celzia. Prvých 15 minút môžeme ražniči piecť prekryté alobalom.
- Počas pečenia špízy občas pomocou vidličky otáčame, aby sa upiekli do zlatista zo všetkých strán.
- Ako príloha postačuje dobré pečivo alebo chlieb. Hodia sa však veľmi aj pečené zemiaky, alebo zemiaková kaša. Prajeme vám dobrú chuť !