Táto skvelá krémová hrášková polievka patrí do kategórie zdravá strava a pritom sa nemusíte báť, že by ste boli ukrátený ho plnohodnotnú chuť alebo vás dostatočne nezasýtila. Navyše si ju môžete pripraviť kedykoľvek, lebo sa dá pripraviť aj z mrazeného hrášku. Mrazený hrášok obsahuje vysoký podiel vlákniny a minimum tukov.
Lahodná krémová hrášková polievka s jarnými bylinkami
Postup
- V hrnci na oleji a masle speníme najemno nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak.
- Krátko orestujeme, pridáme na malé kocky nakrájaný zemiak.
- Zalejem vývarom, prisypeme hrášok, pridáme soľ a biele korenie a polievku privedieme k varu.
- Povaríme 15 minút do mäkka.
- Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom do hladka a zjemníme smotanou. Ešte chvíľu povaríme a podávame.
- Rúru zohrejeme na 200°C. V miske zmiešame nasekanú petržlenovú vňať a bylinky s rozdrobeným syrom feta a mletým čiernym korením.
- Lístkové cesto rozkrájame na štvorce, naplníme syrom, okraje potrieme vajíčkom, spojíme a vyformujeme batôžky.
- Potrieme vajíčkom, posypeme sezamom a pečieme do zlata približne 20-25 minút.
- Krémová hrášková polievka chutí skvelo a sýto podávaná v miske s pečenými syrovými batôžtekmi.
- Polievku môžeme prizdobiť pažítkou.
Tip: Syrové batôžky chutia výborne aj samotne, len tak k vínku.
Vďaka dostatočnej konzumácii hrachu budete mať menej zdravotných problémov. Hrášok je vynikajúcim zdrojom železa. To pomáha hlavne v boji proti únave a chudokrvnosti. Je odporúčaný najmä pre ženy, ktoré sú najčastejšie postihované týmto problémom. Navyše vyšší obsah železa nám dodáva pocit sily a energie. Niet divu, že Janko Hraško narástol a zosilnel vďaka hrachu. Viac tu: Hrach a zdravie