Prípravu mäkučkého pečiva, ktoré všetci poznáme ako “makovky” s nami zvládnete. Jemné a nadýchané cesto je výsledkom, pôvodne japonskej techniky pečenia “tang zhong”. Ide o zmes múky a vody v, ktorá sa zohriatím premení na teplú kašu. Tá sa pridáva do cesta, kde ešte viac aktivuje lepok a upečené pečivo je potom ešte jemnejšie a nadýchanejšie. Každopádne je pečenie s tang zhongom jednoduché a stojí určite za vyskúšanie.
Nadýchané “makovky” krok za krokom
Recept na makovky – postup:
- Najskôr si pripravíme tang zhong. V malom hrnci metličkou prešľaháme múku s vodou.
- Na miernom plameni miešame, kým zmes nedosiahne teplotu 65 °C, alebo do chvíle, keď stuhne do podoby bieleho gélu. Zmes sa nesmie sa variť.
- Zmes preložíme do malej misky, zakryjeme potravinárskou fóliou, ktorú dobre pritlačíme, aby sa nevytvorila kôrka. Takto zakryté necháme vychladnúť na izbovú teplotu. (Tang zhong môžeme skladovať v chladničke 2-3 dni, ale pred pečením ho musíme znovu ohriať na izbovú teplotu).
- Na cesto na rožky do väčšej misky preosejeme múku, pridáme soľ a premiešame. Potom pridáme cukor, sušené droždie a mäkké maslo, ktoré prstami zapracujeme do múky.
- Keď už nemáme v múke veľké kúsky masla, pridáme tang zhong, vajíčko a teplé mlieko. Ručne alebo pomocou robota vypracujeme hladké mierne lepivé cesto, ak by lepilo príliš, pridáme múku a prehnetieme.
- Cesto v miske zakryjeme fóliou alebo utierkou a necháme 60-90 minút kysnúť na teplom mieste, až kým nezdvojnásobí objem.
- Vykysnuté cesto prehnetieme a rozdelíme na 10 kúskov.
- Každý kúsok sformujeme do guličky, ktorú rozvaľkáme do tenkého trojuholníka. Ten zarolujeme do tvaru rohlíka. Konce zohneme k sebe a poukladáme ich v dostatočných rozostupoch na 2 plechy, vyložené papierom na pečenie. Opäť zakryjeme a necháme kysnúť ešte 60 minút, alebo kým nezdvojnásobia veľkosť. Rúru si vyhrejeme na 220 °C. Vykysnuté sladké rožky potrieme žĺtkom rozmiešaným s lyžicou studenej vody a posypeme makom. Pečieme do hneda 10-12 minút. Upečené ich presunieme na mriežku a necháme vychladnúť.