Pudingové koláče so smotanového krému a lístkového cesta vám učarujú. Ak ste niekedy zavítali na dovolenku do Portugalska, či iných južných krajín, určite ste sa stretli s týmito lahodnými pudingovými koláčikmi. Košíčky sú z lístkového cesta, ktoré po upečení pekne kontrastuje s jemným a sladkým krémom. Vynikajúce k silnému espressu! Ak máte k dispozícii domáce maslové lístkové cesto, neváhajte a použite ho v recepte. Koláčiky budú ešte lepšie!
Portugalské pudingové koláče sú plné sladkého smotanového krému
- Lístkové cesto vyberieme z chladničky a rozvinieme na plát.
- Ten preložíme napoly a zarolujeme do 4-5 cm valčeka.
- Zabalíme do papiera (v ktorom bolo cesto pôvodne zabalené) a dáme stuhnúť do chladničky.
- Postupujeme rovnako s druhým plátom cesta.
- Medzitým pripravíme krém. Do misky preosejeme múku, pridáme cukor a vanilku. V inej miske prešľaháme vajíčko a 3 žĺtky.
- Mlieko zohrejeme v hrnci s prúžkami citrónovej kôry a privedieme k varu. Keď zovrie, kôru vyberieme.
- Polovicu horúceho mlieka nalejeme k múke a cukru a premiešavame, kým sa cukor nerozpustí. Potom prilejeme zvyšné mlieko a všetko spolu dobre premiešame. Pár lyžíc odoberieme a pridáme ich k žĺtkom, premiešame.
- Vaječnú zmes potom pomaly a za stáleho miešania prielievame k zmesi mlieka múky a cukru. Keď je zmes spojená, už ju nevaríme, ale dáme bokom vychladnúť. Rúru vyhrejeme na 250 °C. Mafinové formy (na 12 a 6 ks) veľmi jemne vymažeme maslom.
- Rolky cesta vyberieme z chladničky a nakrájame na 1,5 cm kolieska. Každé koliesko položíme do mafinovej jamky a prstami roztlačíme od stredu až na boky, aby sme cestom vystlali celú formu aspoň do ¾ .
- Formy s cestom dáme stuhnúť na 30 minút do chladničky.
- Potom do zatuhnutých mištičiek nalejeme žĺtkový krém, tak aby siahal 1 cm pod okraj cesta.
- Košíčky pečieme cca 12-15 minút, až kým nie sú na povrchu krému tmavé skaramelizované fliačky.
- Tip: Ak nie sú, môžeme ich na záver dať zapiecť krátko pod gril.
- Upečené košíčky opatrne vyberieme z formičiek a necháme vychladnúť na mriežke.
- Tip: Pred podávaním ich môžeme posypať štipkou práškového cukru, alebo mletou škoricou.