Cviklový šalát s chrenom je taká slovenská klasika. Cvikla je však v súčasnosti veľmi “módna” a “hipsterská” záležitosť. Má na to všetky predpoklady. Je jednou z najdravších zelenín a zároveň je absolútne estetická v mnohých farebných prevedeniach. Možno máte vlastný recept na cviklový šalát s chrenom ako od babičky, skúste však aj tento náš nový cviklový šalát.
Cvikla s chrenom sú rokmi preverená kombinácia
-
Cviklu uvaríme v šupke v osolenej vode. Potrvá to približne 30 až 40 minút. Keď vychladne, ošúpeme ju a nastrúhame nahrubo na strúhadle. Cviklu môžeme kúpiť aj uvarenú.
-
Koreň chrenu ošúpeme a nastrúhame najemno. Sterilizovanú, radšej tvrdšiu a chrumkavú uhorku nastrúhame ako cviklu. Potom všetko spolu premiešame a dochutíme soľou a korením.
-
Šalát môžeme dochutiť olivovým olejom alebo majonézou, či bielym jogurtom. Namiesto majonézy môžeme použiť tofunézu alebo hustý biely jogurt gréckeho typu.
- Takto pripravený šalát dáme do chladničky a podávame dobre vychladený.
- Tip 1: Hodí sa ako príloha k mäsovým jedlám, alebo aj samostatne ako predjedlo napríklad k zapečeným hriankam či toustom s aromatickejšími syrmi.
- Tip 2: Prípravu šalátu si môžete výrazne zjednodušiť tak, že použijete hotovú uvarenú, vákuovo balenú cviklu a postupujete rovnako podľa receptu.
- Tip 3: Cviklový šalát je naozaj tou pravou jesennou ostrou dávkou vitamínov. Dobrú chuť a nazdravie!