rizoto

Jesenné rizoto s tekvicou hokkaido

 | 

16

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 1 ks hokkaido tekvice
  • 200 g hlivy ustricovej
  • 100 g čerstvého mladého špenátu
  • polovica póru
  • 2 strúčky cesnaku
  • 200 g guľatej ryže (odporúčame použiť taliansku ryžu arborio)
  • cca 50 g strúhaného parmezánu alebo pecorina
  • 1dcl suchého bieleho vína
  • 1 l zeleninového vývaru (môžete použiť aj zeleninový bujón)
  • kurkuma
  • za hrsť jemne opražených píniových orieškov
  • olivový olej
  • biele korenie
  • soľ
Ingrediencie
  • 1 ks hokkaido tekvice
  • 200 g hlivy ustricovej
  • 100 g čerstvého mladého špenátu
  • polovica póru
  • 2 strúčky cesnaku
  • 200 g guľatej ryže (odporúčame použiť taliansku ryžu arborio)
  • cca 50 g strúhaného parmezánu alebo pecorina
  • 1dcl suchého bieleho vína
  • 1 l zeleninového vývaru (môžete použiť aj zeleninový bujón)
  • kurkuma
  • za hrsť jemne opražených píniových orieškov
  • olivový olej
  • biele korenie
  • soľ

Rizoto s tekvicou hokkaido je vitamínová bomba, ktorá zažehná všetky prejavy chrípky. A okrem toho, na rozdiel od liečivých preparátov je nielen výživné, ale aj chutné.

Rizoto s tekvicou hokkaido

Rizoto s tekvicou? Prečo nie, veď tekvicová sezóna je v plnom prúde! Okrem toho, že majú antioxidačné vlastnosti, tieto plody obsahujú aj veľké množtsvo draslíka horčíka, betakaroténu a vitamínu A. K dispozícii máme viac druhov tekvíc a každá je vhodná na prípravu iných druhov jedál. Tekvica muškátová, tekvica pánska, špagetová tekvica, patizón a cuketa tiež patria do tejto skupiny. Pre náš recept sme zvolili obľúbenú hokkaido tekvicu, ktorá má lákavú nasladlú chuť a jej výhoda je aj v tom, že ju nemusíme šúpať.

Postup

  1. Hokkaido tekvicu si najprv vydlabte a nakrájajte na mesiačiky alebo kocky. Kúsky poukladajte na plech, ktorý ste si predtým vystlali papierom na pečenie, zľahka pokvapkajte olivovým olejom, okoreňte, osoľte, pridajte kurkumu a pečte v trúbe na 180 stupňov cca 15 minút.
  2. Medzitým si pripravte zeleninový vývar, ktorý ale nechajte vychladnúť, ale ho držte na miernom ohni. Zohrejte olivový olej na panvici a uduste na ľubovoľné kúsky nakrájanú hlivu ustricovú. Po cca 5 minútach hlivu premiestnite do misky.
  3. Do panvice pridajte ešte trochu olivového oleja a speňte na ňom na drobno nakrájaný pór. Pridajte prepláchnutú ryžu, premiešajte a podlejte vínom. Zamiešajte a duste pokiaľ ryža víno neabsorbuje.
  4. Potom pridajte polovicu zeleninového vývaru, dobre zamiešajte a na miernom ohni nechajte povariť cca 5 minút. Dávajte pozor, aby sa vám ryža nepripálila. Pridajte zvyšný zeleninový vývar a ryžu dovarte.
  5. Následne primiešajte tekvicové kúsky, hlivu ustricovú, špenátové listy a dobre premiešajte. Pridajte nastrúhaný parmezán alebo pecorino a na jemne opražené píniové oriešky a servírujte.

Tekvica hokkaido ako vitamínová bomba

Tekvica hokkaido si právom vyslúžila pomenovanie “vitamínová bomba”. Obsahuje maximum zdraviu prospešných látok a minimum kalórií. Pripravujeme ju na rôzne spôsoby, od teplých jesenných šalátov, cez pomazánky, polievky až po dezerty. Konzumácia tejto tekvice, ktorá má pôvod v Japonsku kladne ovplyvňuje stav pokožky, zraku, prostaty a tiež priaznivo pôsobí na pľúca. Spolu s hlivou ustricovou, ktorá významne posilňuje imunitu a špenátom, ktorý tiež obsahuje obrovské množstvo vitamínov a minerálov je tento recept ideálny na jeseň.

Zdroj obr.: dreamstime.com