makové mafiny

Makové mafiny so slivkami a mandľami

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na jeden plech:

  • 200 g hladkej múky
  • 50 g celozrnej múky (môže byť aj špaldová)
  • 50 g mletých mandlí
  • 2 lyžice celého maku
  • 1 PL kypriaceho prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • 80 g krupicového cukru
  • 200 ml mlieka
  • 1 veľké vajce
  • 2 lyžice tekutého medu
  • 40 g masla
  • 60 ml oleja
  • 8-10 blúm alebo sliviek
Ingrediencie

Na jeden plech:

  • 200 g hladkej múky
  • 50 g celozrnej múky (môže byť aj špaldová)
  • 50 g mletých mandlí
  • 2 lyžice celého maku
  • 1 PL kypriaceho prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • 80 g krupicového cukru
  • 200 ml mlieka
  • 1 veľké vajce
  • 2 lyžice tekutého medu
  • 40 g masla
  • 60 ml oleja
  • 8-10 blúm alebo sliviek

Makové mafiny so slivkami sú tradičným spojením maku a sliviek, či blum v sladkom luxusnom prevedení! Tieto jesenné muffiny sú vďaka slivkám vláčne a šťavnaté. Mak a mandle im dodajú zaujímavú štruktúru. Zoznam ingrediencí je možno trochu dlhší, ale príprava je rýchla a nenáročná, pretože suché a tekuté ingrediencie len jednoducho spojíme.

Makové mafiny so slivkami a mandľami rozvoňajú celý dom

  1. Rúru predhrejeme na 200 °C a mafinovú formu vyložíme papierovými košíčkami. V miske zmiešame obe múky, mleté mandle, cukor, kypriaci prášok a soľ.
  2. Vo väčšej miske vyšľaháme metličkou mlieko s vajíčkom a medom do hladka. Potom zašľaháme roztopené maslo a olej. Do tejto hladkej zmesi na makové mafiny prisypeme plátky mandlí, mak a nakoniec ostatné suché ingrediencie, teda múky. Všetko spolu zľahka premiešame.
  3. Nakoniec opatrne zamiešame väčšiu polovicu nakrájaného ovocia. Nemiešame dlho, len aby sa múka spojila s tekutinou, inak budú muffiny hutné a ťažké.
  4. Cesto rozdelíme do košíčkov a povrch obložíme zvyšným ovocím . Pečieme 20 až 25 minút.
  5. Na konci pečenia otestujeme drevenou špajľou, ktorá by po zapichnutí do stredu makového mafinu mala byť suchá. 
  6. Zoznam ingrediencí je možno trochu dlhší ako sme u týchto koláčikov do ruky zvyknutí, ale ich príprava je vskutku rýchla a nenáročná. Pri pečení makových muffinov majte stále na pamäti, že suché ingrediencie (múka, cukor, prášok do pečiva, mleté orechy…) s mokrými (maslo, olej, mlieko,…) stačí spojiť dohromady a nemiešať príliš dlho, inak by boli hotové koláčiky hutné a ťažké.
  7. Tip: K makovým mafinom môžete pri výnimočnejších príležitostiach podávať škoricovú, alebo vanilkovú zmrzlinu. Počas bežných jesenných dní ich môžete školákom pridávať so sebou do školy.