koložvárska kapusta

Koložvárska kapusta s pohánkou

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

60

 min

Ingrediencie

Suroviny na 4 porcie:

  • 600-700 bravčového mäsa (vyberte chudšie pliecko)
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 150 g tmavej pohánky
  • 700 ml vývaru
  • 125 ml kyslej smotany
  • 125 ml sladkej smotany 33%
  • 500 g kyslej kapusty
  • olej
  • mletá sladká a štipľavá paprika
  • soľ, čierne korenie
  • bobkový list
  • rasca
Ingrediencie

Suroviny na 4 porcie:

  • 600-700 bravčového mäsa (vyberte chudšie pliecko)
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 150 g tmavej pohánky
  • 700 ml vývaru
  • 125 ml kyslej smotany
  • 125 ml sladkej smotany 33%
  • 500 g kyslej kapusty
  • olej
  • mletá sladká a štipľavá paprika
  • soľ, čierne korenie
  • bobkový list
  • rasca

Koložvárska kapusta je klasika. V hojnosti si ju môžete dopriať s našou malou zdravšou, ale chutnou úpravou. Stačí vynechať klobásku, vybrať si chudšie bravčové mäso a namiesto ryže použiť pohánku. Pohánka je výborná alternatíva k ryži a priravuje sa podobne ako dusená ryža, stačí ju pár minút povariť a potom nechať dôjsť pod pokrievkou “v duchne”.

Koložvárska kapusta nemôže chýbať ani túto jeseň

 

  1. Najskôr si pripravíme mäso. Jednu cibuľu nadrobno nakrájanú podusíme do sklovita na oleji. Pridáme pretlačný cesnak. Keď je cibuľa mäkká, pridáme lyžičku sladkej papriky, mletú rascu a mleté mäso. Opekáme do zlata, osolíme, okoreníme a pridáme bobkový list. Podlejeme trochou vývaru a udusíme do mäkka, približne 30 minút.
  2. Na inej panvici necháme zosklovatieť druhú cibuľu. Kapustu opláchneme (ak treba) a nahrubo nakrájame nožom. K cibuli pridáme lyžičku papriky a kapustu. Ochutíme mletou rascou a podlejeme troškou vývaru. Zakryjeme a podusíme do mäkka, približne 20 minút.
  3. V osolenej vode predvaríme pohánku. Stačí 5 až 7 minút. Scedíme a necháme odkvapkať na sitku.
  4. Kyslú smotanu prešľaháme metličkou so sladkou smotanou a štipkou štipľavej mletej papriky.
  5. Hlboký pekáč (približne 25-35 cm) vymastíme masťou alebo olejom.
  6. Do pekáča postupne ukladáme:
    1. 1/3 kyslej kapusty
    2. ½ mäsa
    3. 1/3 kyslej kapusty
    4. ½ smotanovej zmesi
    5. Všetku pohánku
    6. Zvyšnú ½ mäsa
    7. Zvyšnú 1/3 kapusty
    8. Zvyšnú ½ smotany

    Povrch uhladíme a pečieme približne 30 až 40 minút pri 180 °C, kým nie je povrch do zlata.

  7. Necháme mierne vychladnúť a podávame.
  8. Pohánka možno nebude držať jedlo až tak pokope ako ryža, ale chuťovo je vynikajúca!
  9. Tip: Z Pohánky môžete pripraviť nie len koložvársku kapustu, ale napríklad aj falošnú jaternicovú kašu. Pohánka je tiež výbornou zavárkou do polievok a pretože je prirodzene bezlepková, môžu si ju dopriať aj ľudia s intoleranciou na glutén.
  10. Pohánka obsahuje rutín, ktorý sa vo veľkej miere podieľa na zvyšovaní pružnosti ciev. Konzumácia pohánky posilňuje imunitu a má priaznivý vplyv na srdce, pečeň, cievy a tráviace orgány. Je bohatá na vlákninu, minerálne látky (hlavne horčík, zinok, železo, vápnik, fosfor, draslík) a vitamíny (B1, B2, E, C, rutín – vitamín P).