domáca horúca čokoláda

Domáca horúca čokoláda na studené večery

 | 

113

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Hrnček teplej domácej čokolády k večernej rozprávke vytvorí pohodu pre celú rodinu. Potrebujeme k tomu len smotanu, či plnotučné mlieko a vašu obľúbenú čokoládu, ideálne s vyšším obsahom kakaa. Počas sychravých a chladných večerov je domáca horúca čokoláda tá správna sladkosť.

Hrnček domácej horúcej čokolády k večernej rozprávke

 

Pripraviť si domácu horúcu čokoládu je skutočne veľmi jednoduché. Potrebujete na to kvalitnú čokoládu a plnotučné mlieko, alebo smotanu na varenie, či dokonca smotanu na šľahanie. So smotanou na šľahanie bude horúca čokoláda skutočná delikatesa, ale myslite na to, že bude trochu sýtejšia a “tučnejšia”.

Ako teda na vec?

Do menšieho hrnca dáme mlieko, alebo smotanu a zahrejeme. Keď začína vrieť, vypneme sporák a vsypeme čokoládu nalámanú na kocky a miešame, kým sa úplne nerozpustí. Na cca 500 ml plnotučného mlieka budete potrebovať asi 3 čokolády (300 g), ktoré si vopred nalámte. Udržiavame teplé na teplom sporáku, alebo pred podávaním, za stáleho miešania, ešte trochu zahrejeme, ale dávame pozor, aby nám čokoláda neprihorela. Hneď vlejeme do šáločiek a podávame. Čokoládu pre dospelých môžeme ochutiť likérom. Kto rád experimentuje, môže pridať mleté čili, škoricu alebo kardamón. Deti určite ocenia horúcu čokoládu podávanú s nakrájaným banánom či piškótkami s malou vidličkou na namáčanie.

Čokoládu použite určite kvalitnú s minimálne 50 percentným obsahom kakaa. Keďže ju rozpúšťate v mlieku, či smotane, stane sa z nej vlastne mliečna čokoláda, takže sa nemusíte báť intenzívnej horkej chuti. Intenzívna temná a horká chuť je mimochodom to, čo si na čokoláde najviac ceníme.

História používania kakaových bôbov a kakaa siaha až k starým Inkom

V historickej pôvodnej podobe nemalo používanie kakaových bôbov s cukrom nič spoločné 🙂 Ak si chcete čokoládu vychutnávať beztrestne, bez pocitu prehrešku, mali by ste pri jej výbere čítať aj zloženie. Čim vyšší obsah kakaa a kakového masla, tým lepšie. Na prvom mieste v zložení by určite nemal byť cukor, ale kakao. Za tohoto predpokladu môže mať čokoláda dokonca veľmi blahodarné účinky. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov a látku, ktorá podporuje tvorbu hormónov šťastia – endorfínov. Medzi pozitívne účinky čokolády patrí aj schopnosť chrániť nás pred zlým cholesterolom. Táto dobrota to dokáže vďaka flavonoidom, ktoré pôsobia ako antioxidanty.

Foto: ArDar a Dreamstime