Strapačky s kyslou kapustou a slaninkou

Strapačky s kyslou kapustou a slaninkou

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Suroviny pre 4 osoby:

  • 6-8 veľkých <a href="https://billa1.delfino.sk/tag/zemiaky/”>zemiakov (najlepšie múčnych, varný typ C)
  • cca 200 g polohrubej múky
  • soľ
  • 2 cibule
  • 400-500 g kyslej kapusty
  • 200 g slaniny (alebo údeného mäsa)
  • 1 lyžica masti
Ingrediencie

Suroviny pre 4 osoby:

  • 6-8 veľkých <a href="https://billa1.delfino.sk/tag/zemiaky/”>zemiakov (najlepšie múčnych, varný typ C)
  • cca 200 g polohrubej múky
  • soľ
  • 2 cibule
  • 400-500 g kyslej kapusty
  • 200 g slaniny (alebo údeného mäsa)
  • 1 lyžica masti

Strapačky s kyslou kapustou a slaninkou niekto považuje za “druhú sestru v poradí” za atraktívnymi bryndzovými haluškami. Na jeseň je to však to pravé sezónne jedlo. Kombinácia zemiaky, kyslá kapusta a slanina je to pravé slovenské orechové 🙂 Dnes si ukážme krok za krokom, ako pripraviť klasické kapustové strapačky.

Strapačky s kyslou kapustou a slaninkou sú skvelé slovenské jesenné jedlo

Kapusta so slaninkou

  1. Cibuľu nakrájame nadrobno. Slaninu nakrájame na kocky. Na väčšej panvici osmažíme slaninu do chrumkava. Ak je slanina prerastená, opečieme ju na masti. Keď pustí dosť tuku, a je do zlata, pridáme cibuľu a spolu ešte opekáme, až kým je cibuľa mäkká.
  2. Ak je kyslá kapusta príliš kyslá, prepláchneme ju vodou a nakrájame na menšie kúsky. Potom ju pridáme k cibuli a slanine.
  3. Všetko spolu dobre premiešame a zakryjeme pokrievkou. Podusíme do mäkka, približne 15-20 minút, ak treba podlejeme troškou vody.

Cesto na strapačky s kyslou kapustou a slaninkou pripravíme takto:

  1. zemiaky očistíme a najemno nastrúhame do misky. Trochu posolíme a postupne prisypávame múku. Jej množstvo je orientačné, záleží od toho, koľko vody pustia zemiaky. Preto je lepšie, ak sú zemiaky múčne, nemusíme potom pridávať veľa múky a strapačky budú jemnejšie. Všetko spolu premiešame vareškou do lepivého cesta. Nemalo by byť príliš husté, ale dostatočne husté na to, aby sa strapačky vo vriacej vode nerozpadli. Najlepšie je vhodiť do vriacej vody malý kúsok cesta, ak drží tvar a nerozpadne sa, je cesto pripravené.
  2. Cez “haluškovač” do vriacej vody pretlačíme pripravené cesto a varechou premiešame, aby sa strapačky nezlepili. Necháme opäť zovrieť, potom teplotu znížime a keď strapačky vyplávajú na povrch, ešte ich 2-3 minúty povaríme. Uvarené strapačky scedíme a necháme chvíľu odkvapkať. Následne ich pridáme do panvice ku kapuste. Premiešame a hneď podávame.
  3. Tip: Ak nám zostala dusená kyslá kapusta z víkendového jedla, či z predchádzajúceho dňa, stačí ju ohriať a premiešať so strapačkami a vyškvarenou slaninou.

Viete, že kyslá kapusta patrí medzi Probiotiká, ktoré podporujú naše zdravie?