Viete, že pochádzam z Čiech? Moja rodina je československá. V Čechách však na Vianoce nejeme kapustnicu, ale rybaciu polievku. Na štedrý večer sa teda u nás podáva na večeru vianočná rybacia polievka a po polnoci kapustnica, aby boli všetci spokojní. Je to od detstva moja najobľúbenejšia polievka, lebo po nej nasledujú darčeky.
Vianočná rybacia polievka a hneď po nej darčeky 🙂
- Najskôr začneme vývarom, môžeme ho uvariť aj deň vopred. Trup a hlavy dobre umyjeme pod tečúcou studenou vodou. Hlavy vložíme do hrnca spolu s korením. Nezabudneme pridať čerstvú petržlenovú vňať, ktorá dodá skvelú chuť. Prikryté takto necháme variť asi 35 minút. Rybie mäso je krehké a preto nepotrebuje dlhú dobu varenia.
- Medzitým si očistíme koreňovú zeleninu a nakrájame ju na malé kúsky. Zeleninu nevaríme spoločne s rybou, pretože by sa mohla rozvariť a zachytiť rybie kostičky.
- Pečivo si tiež nakrájame na malé kocky a opražíme na lyžici masla na panvici. Od panvice neodchádzame, pečivo má tendenciu sa rýchlo bez miešania pripáliť.
- Keď je vývar hotový, opatrne vyberieme hlavy a trup. Dáme ich do hlbšej tácky, na ktorej sa snažíme obrať celé rybie mäso a dať ho nabok (neskôr použijeme do polievky).
- Vo väčšom hrnci si rozpustíme 2 lyžice masla a pridáme hladkú múku. Za stáleho miešania pražíme do zlatistej farby. Trvá to len chvíľu. Následne cez jemné sito prilejeme vývar. Prisypeme zeleninu a varíme. Od varu asi 15 – 20 minút, záleží na nás, ako máme zeleninu radi, či na skus, alebo do mäkka.
- Ku koncu varenia pridáme ešte ikry a mlieče (ak máme), tým stačí maximálne 7 minút.
- Rybie mäso rada nechávam na ponúknutie v miske na stole, ak polievku jedia aj deti, aby sme sa nemuseli obávať kostí.
- Polievka sa servíruje s krutónmi, rybím mäsom a čerstvou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť a krásne Vianoce!