Moja najdlhšia cesta bola tá svadobná a viedla na thajský ostrov Koh Samui. Thajsko si ma podmanilo svojou kultúrou, prírodou, ale hlavne kuchyňou. Ako prvé jedlo by vám Thajčania určite naservírovali kuracie špízy satay. Za ochutnávaním nemusíte cestovať. Recept zvládnete celkom autenticky aj doma.
Thajské kuracie špízy satay s chuťou exotiky
- Najskôr začneme s marinádou. Korenie, ktoré nemáme v mletom stave pomelieme napríklad v mažiari najemno a všetky suroviny zmiešame s koreninami v mise. Trochu marinády, asi ¼ až ½ hrnčeka odložíme nabok na prípravu omáčky.
- Špízy: špajdle, ktoré budeme používať necháme odmočiť vo vode, aby nám pri pečení nezhoreli. Mäso si očistíme od prípadných väčších šliach a nakrájame na menšie kúsky alebo pásiky. Pridáme ho k marináde a znova poriadne zamiešame. Dbáme na to, aby mäso bolo marinované zo všetkých strán.
- Takto necháme marinované mäso odpočívať v chlade aspoň hodinu, ak môžeme, počkáme do druhého dňa.
- V deň pečenia si rozohrejeme rúru na 210 stupňov Celzia.
- Mäso napicháme na špajdle a poukladáme na papierom na pečenie vystlaný plech a v rozohriatej rúre pečieme cca 30 minút do zlatista.
- Počas pečenia si pripravíme arašidovú omáčku. Ak nemáme kokosové mlieko, môžeme rozmixovať strúhaný kokos s mliekom (1 x 4) a kokos potom precedíme cez jemné plátno. Kokosové mlieko ďalej dáme do malého hrnca spolu s arašidovým maslom a odloženou marinádou. Privedieme k varu a odstavíme. Ak sa nám omáčka zdá príliš hustá, pridáme kokosové mlieko, alebo trochu vody.
- Hotové špízy servírujeme napríklad s trochou ryže, alebo kopou zeleniny a samozrejme s arašidovou omáčkou.