Veľkonočný veniec z kysnutého cesta je tradičný, jednoduchý a chutný recept na váš sviatočný stôl. Užite si sviatky s rodinou a najbližšími.
Sladký veniec z kysnutého cesta
-
Do pohára nalejeme vlažné mlieko a pridáme doň cukor, trochu múky, droždie a premiešame. Do väčšej misy dáme zbytok múky a primiešame do nej soľ.
-
V malom hrnci rozpustíme maslo, necháme trochu vychladnúť a prilejeme do múky.
-
Pridáme žĺtka a trochu premiešame. Prilejeme dohladka vymiešaný kvások.
-
Vypracujeme cesto, do ktorého pridáme aj hrozienka. Ak je príliš vlhké, pridáme múku.
-
Misu prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť 45 až 60 min. Z cesta potom vytvoríme dve väčšie guľky a ručne (ako s plastelínou, nie vaľkaním) vytvoríme dva vrkoče.
-
Vrkoče na veniec z kysnutého cesta jednoducho prepletieme a stočíme do venca. Na spoji trochu popritláčame. Veniec prenesieme na plech a potrieme ho vajcom. Posypeme mandľami a pečieme najskôr na 250 stupňov C cca max. 15 min, potom znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme ďalších 30 minút.
-
Po vychladnutí veniec z kysnutého cesta omotáme stuhami a posypeme práškovým cukrom. Podávame počas Veľkonočných sviatkov na raňajky s obľúbeným lekvárom.