Veľkonočný veniec z kysnutého cesta

 | 

113

 receptov

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

45

 min

Ingrediencie
  • 500 g hladkej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 125 g masla
  • 1 droždie
  • 2 žĺtka
  • hrsť hrozienok
  • hrsť mandľových plátkov
    štipka soli
  • práškový cukor na ozdobenie
Ingrediencie
  • 500 g hladkej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 125 g masla
  • 1 droždie
  • 2 žĺtka
  • hrsť hrozienok
  • hrsť mandľových plátkov
    štipka soli
  • práškový cukor na ozdobenie

Veľkonočný veniec z kysnutého cesta je tradičný, jednoduchý a chutný recept na váš sviatočný stôl. Užite si sviatky s rodinou a najbližšími.

Sladký veniec z kysnutého cesta

  1. Do pohára nalejeme vlažné mlieko a pridáme doň cukor, trochu múky, droždie a premiešame. Do väčšej misy dáme zbytok múky a primiešame do nej soľ.

  2. V malom hrnci rozpustíme maslo, necháme trochu vychladnúť a prilejeme do múky.

  3. Pridáme žĺtka a trochu premiešame. Prilejeme dohladka vymiešaný kvások.

  4. Vypracujeme cesto, do ktorého pridáme aj hrozienka. Ak je príliš vlhké, pridáme múku.

  5. Misu prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť 45 až 60 min. Z cesta potom vytvoríme dve väčšie guľky a ručne (ako s plastelínou, nie vaľkaním) vytvoríme dva vrkoče.

  6. Vrkoče na veniec z kysnutého cesta jednoducho prepletieme a stočíme do venca. Na spoji trochu popritláčame. Veniec prenesieme na plech a potrieme ho vajcom. Posypeme mandľami a pečieme najskôr na 250 stupňov C cca max. 15 min, potom znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme ďalších 30 minút.

  7. Po vychladnutí veniec z kysnutého cesta omotáme stuhami a posypeme práškovým cukrom. Podávame počas Veľkonočných sviatkov na raňajky s obľúbeným lekvárom.