Morčacia roláda so špenátom

Morčacia roláda so špenátom a hráškovým pyré

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

75

 min

Čas varenia: 

60

 min

Ingrediencie

Na roládu:

  • 800 g morčacích pŕs v celku (hľadajte v letáku BILLA)
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1-2 staršie pečivá (rožok alebo žemľa)
  • 1 strúčik cesnaku
  • olivový olej
  • 200 g mrazeného listového špenátu
  • 120 ml smotany na šľahanie (100 na plnku, 20 na hráškové pyré)
  • muškátový oriešok

Na hráškové pyré:

  • 400 g čerstvého vylúpaného hrášku (alebo mrazeného)
  • 1 lyžička cukru
  • ½ lyžičky soli
  • 2 lyžice masla plus trochu smotany
  • pár lístkov mäty
  • soľ a mleté čierne korenie

 

Ingrediencie

Na roládu:

  • 800 g morčacích pŕs v celku (hľadajte v letáku BILLA)
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1-2 staršie pečivá (rožok alebo žemľa)
  • 1 strúčik cesnaku
  • olivový olej
  • 200 g mrazeného listového špenátu
  • 120 ml smotany na šľahanie (100 na plnku, 20 na hráškové pyré)
  • muškátový oriešok

Na hráškové pyré:

  • 400 g čerstvého vylúpaného hrášku (alebo mrazeného)
  • 1 lyžička cukru
  • ½ lyžičky soli
  • 2 lyžice masla plus trochu smotany
  • pár lístkov mäty
  • soľ a mleté čierne korenie

 

Morčacia roláda so špenátom je populárna. Dá sa podávať aj na studeno a chutí výborne s akoukoľvek inou náplňou. Dnes jedna zelená jarná inšpirácia, ktorá rozžiari stôl. Vyskúšajte kombináciu špenátu, hrášku a jemného morčacieho mäsa.

Morčacia roláda so špenátom na jarnej zelenej vlne

 

  1. Na špenátovú plnku: na olivovom oleji opečieme nasekaný cesnak, pridáme mrazený špenát a necháme prehriať až je špenát úplne rozmrazený. Môžeme podliať troškou vody. Zakryjeme a podusíme. Staršie pečivo nakrájame na kocky a zalejeme ho smotanou. Keď sa zo špenátu vyparí všetka tekutina, pridáme namočené pečivo aj so smotanou a všetko spolu premiešame a prehrejeme. Opäť necháme prebytočnú tekutinu odvariť. Osolíme, okoreníme a ochutíme mletým muškátovým orieškom.
  2. Morčacie mäso očistíme a na šikmo nakrájame na tenké plátky. Každý plátok vyklepeme čo najtenšie. Všetky plátky posolíme z oboch strán. Na pracovnú plochu alebo veľkú drevenú dosku si natiahneme 2 vrstvy fólie a rozložíme naň tenké plátky mäsa, tak aby sa pri okrajoch prekrývali. Zakryjeme fóliou a ešte spolu naklepeme cez fóliu aby spoje mäsa čo najviac držali spolu. Vznikne nám veľký tenký plát mäsa. Vrchnú fóliu opatrne odstránime a na mäso rozdelíme rovnomerne vychladnutú plnku, posypeme strúhaným syrom a opatrne pomocou spodnej fólie zatočíme do rolády. Dobre utiahneme a potom fóliu odstránime. Roládu opatrne preklopíme na olejom pomastený kus tvrdšieho alobalu (alebo 2-3 vrstvy obyčajného) a roládu zabalíme, okraje dobre uzatvoríme.
  3. Vložíme na plech do rúry vyhriatej na 200 °C podlejeme trochou vody a pečieme približne 45 minút. Potom alobal odstránime (pozor na horúcu paru) a roládu môžeme ešte chvíľu zapiecť, pričom ju potierame výpekom. Ak by sa výpek pripaľoval, môžeme priebežne podlievať troškou vody.
  4. Upečenú roládu vyberieme z pekáča a odložíme do tepla. Výpek podlejeme vodou, prelejeme do menšieho kastrólika, pridáme trošku múky a 10 min prevárame, kým nezhustne a pridáme plátok masla.
  5. Hrášok povaríme 10 minút so soľou a cukrom. Scedíme a horúce rozmixujeme ponorným mixérom spolu s maslom na jemné pyré. Zjemníme smotanou a ak treba dochutíme soľou. Na záver zamiešame najemno nasekanú čerstvú mätu.
  6. Tip: Odležanú roládu nakrájame ostrým nožom na plátky a podávame s hráškovým zemiakovým pyré.