smotanova nepecena torta

Smotanová torta s piškótami a ovocím – nepečená

 | 

257

 receptov

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • tortová tácka a forma na tortu s priemerom 24.5 cm
  • dlhé piškóty 1 balenie (220g)
  • obyčajné piškóty 2 balenia
  • 4 tégliky kyslej smotany (hľadajte v letáku BILLA)
  • 6 lyžíc práškového cukru
  • trocha vanilky
  • stužovač v prášku, trochu vody
  • 500 g čerstvých jahôd, alebo iného ovocia
  • ďalšie čerstvé ovocie na vrch torty (jahody, čučoriedky), čerstvá mäta
  • stuha na obviazanie torty
Ingrediencie
  • tortová tácka a forma na tortu s priemerom 24.5 cm
  • dlhé piškóty 1 balenie (220g)
  • obyčajné piškóty 2 balenia
  • 4 tégliky kyslej smotany (hľadajte v letáku BILLA)
  • 6 lyžíc práškového cukru
  • trocha vanilky
  • stužovač v prášku, trochu vody
  • 500 g čerstvých jahôd, alebo iného ovocia
  • ďalšie čerstvé ovocie na vrch torty (jahody, čučoriedky), čerstvá mäta
  • stuha na obviazanie torty

Smotanová torta je dezert, s ktorým vám radi pomôžu deti. Malé ručičky budú radostne trhať balíčky piškót, miešať kyslú smotanu a klásť vrstvy ovocia, piškót a smotany. Máme pre vás dva triky, vďaka ktorým bude torta vyzerať slávnostne. Takáto pekne vychladená nepečená torta vás osvieži najmä v lete.

Smotanová torta s ovocím a piškótami ako ju poznáte z detstva

 

  1. Postup je taký, aký ho poznáme z detstva. Začneme samotnou prípravou tortovej formy, ak máme posuvnú tortovú formu, upravme ju na požadovanú veľkosť 24.5 cm, dovnútra na dno dáme tortovú tácku. Dno zabalíme do alobalu, zabránime tak posúvaniu tortovej formy.
  2. Kyslú smotanu zmiešame s cukrom a troškou vanilky. Dobre zamiešame.
  3. Ja som si tortu trochu poistila, bála som sa, aby mi držala pekne pohromade a tak som použila do smotany trošku stužovaču. Najskôr som ho nechala trochu napučať s trochou vody a po pridaní ešte trošky vody som ho ohriala na sporáku. Keď sa hmota rozpustila, ohrev som vypla a pridala k nej najskôr lyžicu smotanovej zmesi a po zamiešaní aj zvyšok. Po prešľahaní získa zmes znova hladkosť.
  4. Ovocie, ktoré pôjde dovnútra dobre umyjeme a ešte osušíme za pomoci kuchynskej utierky. Nakrájame ho na malé kúsky. Najlepšie nám v torte budú vyzerať tenké plátky. Pokiaľ ale robíte tortu jednoducho, napríklad s malými deťmi, ovocie nemusí byť ani nakrájané.
  5. Začneme skladaním základného poschodia. Na dno poukladáme obyčajné piškóty plochou stranou nadol, navrch rozotrieme pár lyžíc smotany.
  6. Ďalej dookola formy vyložíme dlhé piškóty nastojato. Využívame tak pevný základ so smotanou. Pracujeme opatrne a prípadne si piškóty rukou pridržujeme. Ďalej na vrstvu smotany nakladieme nakrájané jahody a teraz už len vrstvy opakujeme. Obyčajné piškóty, trocha smotany, ovocie a zase piškóty.
  7. Po poslednej vrstve dáme tortu zatuhnúť prikrytú do chladničky, najlepšie cez noc. Torta je totiž dosť veľká a treba, aby stuhla celá aj vo vnútri.
  8. Ďalší deň opatrne zložíme formu dole a na zakrytie prvej vrstvy požijeme širšie stuhu, ktorou tortu obviažeme. Na vrch torty dáme čerstvé umyté ovocie. Pre krajší efekt jahodám necháme zelenú stopku a pre farebnosť môžeme použiť napríklad aj čučoriedky. Dobrú chuť !