Hovädzí steak je klasika. V jednoduchosti je krása a dobré mäso netreba schovávať za dochucovadlá, s prípravou steaku sa väčšinou držíme len niekoľkých jednoduchých pravidiel. Naposledy sme si ho dopriali so šalátom z kukurice. Táto kombinácia sa nestratí ani ori letnej grilovačke.
Hovädzí steak s letným farebným šalátom
- Kukuricu z plechovky precedíme, čerstvú kukuricu ostrím nožom orežeme. V menšom hrnci rozpustíme lyžicu masla a opečieme na ňom kukuricu.
- Restujeme len niekoľko minút. Keď je kukurica tak akurát hotová necháme ju bokom vychladnúť. Môžeme použiť kukuricu, ktorú sme vopred ugrilovali. V tom prípade ju ugrilovanú orežeme a len zmiešame s trochou masla.
- Zeleninu umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Nakrájanú zeleninu potom zmiešame v mise s vychladnutou kukuricu, feta syrom a limetkovou šťavou. Premiešanú zmes zľahka osolíme (syr je sám o sebe dosť slaný) a okoreníme. Zmiešaný šalát môžeme dať do chladničky na chvíľu vychladiť. Môžeme podľa chuti pridať aj mojonézu.
- Steak pokvapkáme olivovým olejom. Vmasírujeme do neho trochu čerstvého korenia, môžeme použiť aj soľ, osobne ale steak solím až pri podávaní.
- Panvicu najprv rozpálime, keď je naozaj horúca, položíme na ňu steak. Opečieme ho najprv z jednej strany do zlatista a až potom ho otočíme na druhú stranu, vyvarujeme sa priebežnému otáčaniu.
- Po otočení na druhú stranu pridáme na panvicu tiež kúsok masla a priebežne potom výpekom steak počas pečenia polievame.
- Krvavý steak budeme opekať 2 minúty z každej strany, stredne prepečený 4 minúty z oboch strán a prepečený cca 5 min z oboch strán. Ak je Váš steak hrubší ako 1,5 centimetra, bude doba trošku dlhšia a naopak.
- Po vybratí z panvice steak musí ešte nejakú dobu prikrytý odpočívať. Doprajte mu ešte niekoľko minút, než sa do neho spolu so šalátom pustíte.