pečené buchty

Pečené buchty s jablkovou plnkou

 | 

257

 receptov

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na buchty:

  • 500 g hladkej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g masla (hľadajte v letáku BILLA)
  • 1 lyžička soli
  • 3 žĺtky
  • 300 ml mlieka
  • 1 balenie sušeného droždia
  • lyžička nastrúhanej kôry z dobre umytého citróna v bio kvalite
  • 5 klinčekov, ¼ lyžičky muškátového orieška
  • ¼ hrnčeka rozpusteného masla na vymastenie pekáča a buchiet

Na jablkovú náplň:

  • 5 jabĺk
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • ¼ hrnčeka vody
  • 2/3 hrnčeka hnedého cukru
  • 1,5 lyžice kukuričného škrobu
  • 2 lyžičky škorice a štipka strúhaného muškátového orieška
Ingrediencie

Na buchty:

  • 500 g hladkej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g masla (hľadajte v letáku BILLA)
  • 1 lyžička soli
  • 3 žĺtky
  • 300 ml mlieka
  • 1 balenie sušeného droždia
  • lyžička nastrúhanej kôry z dobre umytého citróna v bio kvalite
  • 5 klinčekov, ¼ lyžičky muškátového orieška
  • ¼ hrnčeka rozpusteného masla na vymastenie pekáča a buchiet

Na jablkovú náplň:

  • 5 jabĺk
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • ¼ hrnčeka vody
  • 2/3 hrnčeka hnedého cukru
  • 1,5 lyžice kukuričného škrobu
  • 2 lyžičky škorice a štipka strúhaného muškátového orieška

Pečené buchty sú taký evergreen. Nepoznáme nikoho, kto nemá rád buchty. Pripravili sme preto pre vás “jesennú edition” tohto vždy aktuálneho receptu.

Pečené buchty so sladkou jablkovo škoricovou plnkou

  1. V mažiari rozdrvíme klinčeky spolu s muškátovým orieškom. Mlieko zmiešame s droždím, to by malo byť vlažné, izbovej teploty. Do veľkej misy preosejeme hladkú múku, pridáme cukor, rozdrvené klinčeky s muškátovým orieškom a citrónovú kôru.
  2. Do mlieka s droždím dáme ešte žĺtky, ktoré rozmiešame. Nakoniec všetko zmiešame v mise s múkou a pridáme maslo izbovej teploty.
  3. Cesto vypracujeme ručne alebo použijeme mixér. Bude to trvať niekoľko minút, všetky suroviny sa musia dobre premiešať. Najskôr bude vyzerať lepivé, až po niekoľkých minútach miesenia sa z neho stane hladké vláčne cesto, ktoré sa nelepí. Takto cesto necháme kysnúť na teplom mieste prikryté čistou utierkou a každých 30 minút, alebo keď začneme pozorovať, že cesto zväčšuje svoj objem ho premiesime. To znamená že ho vyberieme z misky a čistými mokrými rukami jeho okraje vyťaháme a poprekladáme smerom k stredu. Potom ho znovu dáme kysnúť a takto to opakujeme ešte aspoň dvakrát.
  4. Kým bude cesto kysnúť, pripravíme si plnku. Olúpeme jablká, zbavíme ich jadrovníkov a pokrájame na malé kúsky. Tie potom s citrónovou šťavou a vodou privedieme k varu a varíme na miernom ohni do tej doby, než jablká zmäknú. Následne pridáme zvyšné suroviny na náplň, ešte chvíľu všetko povaríme.
  5. Keď zmes zhustne, sporák vypneme a náplň necháme bokom vychladnúť.
  6. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Pekáč, ktorý budeme na buchty používať, vymažeme rozpusteným maslom. Trochu masla ešte odložíme na potieranie buchiet medzi sebou.
  7. Dobre vykysnuté cesto vyberieme na pomúčenú dosku a za pomoci dreveného valčeka z cesta vyvaľkáme plát veľký asi ako obyčajný plech na pečenie.
  8. Nožom cesto rozrežeme na rovnaké štvorce. Na jednotlivé štvorčeky dvoma lyžičkami rozdelíme jablkovú náplň. Každú buchtu potom vytvarujeme, najskôr spojením všetkých rohov štvorčeka a jemným utiahnutím. Zľahka ešte medzi dlaňami dorovnáme nerovnosti a buchtu vedľa buchty pokladáme do pekáča. Jednotlivé buchty môžeme tiež premazávať maslom medzi sebou. Budú sa tak oveľa jednoduchšie oddeľovať pri servírovaní.
  9. Buchty pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 minút do zlatista.