Tekvicové krúpoto s gorgonzolou a šalviou je farebné, sýte a lahodné jedlo na spôsob talianskeho rizota z jačmenných krúpov namiesto ryže.
Tekvicové krúpoto s gorgonzolou na spôsob talianskeho rizota z jačmenných krúpov
- Tekvicu očistíme (hokaido vopred len umyjeme a odstránime nepekné časti, nemusí sa šúpať) a nakrájame na menšie kocky. Polovicu dáme variť so štipkou soli. Druhú polovicu premiešeme v miske s 2 lyžicami olivového oleja, balzamikom, osolíme, okoreníme a rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme pri 200 °C 25-30 minút, kým kúsky tekvice skaramelizujú.
- Medzitým zlejeme uvarenú tekvicu, trochu vody ponecháme a ponorným mixérom rozmixujeme. Rozriedime vývarom, aby sme dostali riedku kašu.
- Cibuľu nakrájame na drobno a orestujeme na lyžici olivového oleja dosklovita. Pridáme nadrobno nasekaný cesnak, 1 lyžičku nasekanej čerstvej šalvie a ešte minútu miešame.
- Potom pridáme suché krúpy a premiešame, aby sa obalili olejom. Chvíľu zarestujeme, podlejeme naberačkou horúceho vývaru, za stáleho miešania varíme.
- Keď sa vývar absorbuje pridáme ďalšiu naberačku a takto pokračujeme ďalej. Po 15 minútach už krúpy podlievame dyňovým pyré a varíme za stáleho miešania varíme ďalších približne 15 minút, až sú krúpy uvarené.
- Odstavíme z ohňa a primiešame lyžicu masla a gorgonzolu alebo strúhaný parmezán. Zakryjeme a necháme pár minút odpočinúť.
- Zvyšné umyté a osušené lístky šalvie narýchlo vypražíme v oleji do chrumkava, vyberieme na servítku a necháme odkvapkať.
- Krúpoto podávame s opečenými kúskami tekvice, nadrobenou gorgonzolou a šalviovými lístkami.