Domáca poctivá pečeňová paštéta chutí najlepšie s dobrým chlebíkom. Máme pre vás recept na paštétu, ktorý je úplne najjednoduchší, zaberie Vám len niekoľko minút a výsledok za to stojí.
Domáca pečeňová paštéta pre hostí na krajec chleba, alebo na jednohubky
- Pripravíme si nádoby na paštétu a viečka. Vhodné sú napríklad zaváracie poháre a môžeme použiť aj plastové nádoby na jedlo.
- Olúpeme cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájame najemno. Kuraciu pečeň nakrájame na väčšie kúsky a zbavíme ju membrán, tuku a žiliek.
- V hrnci rozpustíme dve lyžice masla, opražíme na ňom za stáleho miešania cibuľu do zlatista.
- Keď je cibuľa hotová, pridáme nakrájané kuracie pečienky. Tie na miernom ohni smažíme, kým nie sú hotové. Či sú hotové môžeme skontrolovať tak, že po narezaní by nemali byť krvavé.
- Počas restovania pečene pridáme trochu brandy a bylinky. Alkohol sa v priebehu niekoľkých minút pri varení odparí.
- Po krátkom varení pridáme trochu smotany na šľahanie. Samozrejme môžeme použiť aj rastlinnú smotanu, alebo smotanu úplne vynechať. Zmes takto už len prehrejeme a odstavíme.
- V malom hrnci si rozpustíme na miernom ohni zvyšok masla. Do neho pridáme trochu byliniek pre vôňu a chuť. Keď je maslo rozpustené, sporák vypneme.
- Uvarenú pečeň aj so šťavou zmixujeme do hladka. Pečeňovú zmes následne plníme do vopred pripravených pohárov alebo nádob. Plníme do ¾ objemu. Zvyšok objemu doplníme rozpusteným maslom. To zabráni vysychaniu paštéty a maslo navyše pri natieraní dodá trochu extra jemnosti.
- Paštétu necháme chvíľu vychladnúť, ale prakticky je možné ju konzumovať ihneď. Skladujeme v chlade maximálne niekoľko dní. Podávame s pečivom, alebo ako jednohubky, napríklad s krekrami.