Beef Bourguignon je francúzska klasika, ktorú preslávila Julia Child po celom svete. Niet divu, lahodné rozpadajúce sa kúsky hovädzieho mäsa v zamatovej omáčke sú jednoducho neodolateľné. Stačí dodržať postup, vybrať dobré mäso a môžete si túto svetoznámu lahôdku pripraviť doma. Nech vás dlhší čas prípravy neodradí, mäso sa dusí pomaly samo, nemusíme mu venovať extra pozornosť, len občas premiešať.
Beef Bourguignon – lahodné rozpadajúce sa kúsky hovädzieho mäsa v zamatovej omáčke
- Mäso nakrájame na väčšie kúsky, približne 5×5 cm. Všetky kúsky dôkladne osušíme papierovou utierkou.
- Do hrnca so silnejším dnom (najlepšie liatinový) dáme olej a opečieme na ňom plátky slaniny do chrumkava.
- Slaninu vyberieme a do výpeku dáme postupne osušené mäso, nie všetko naraz, ale tak, aby každý kúsok mäsa mal dostatok miesta na opekanie. Dôležité je, aby sa mäso nezačalo hneď dusiť. Kúsky mäsa postupne opečieme do hneda z každej strany a vyberieme na tanier.
- Do výpeku dáme lyžicu masla a pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a nahrubo nakrájané šalotky. Premiešame a chvíľu restujeme, až sa zelenina zatiahne. Pridáme celé korenie, nasekaný cesnak a bobkový list, tymián a rozmarín.
- Do základu vložíme opečené mäso, pridáme paradajkový pretlak a všetko spolu premiešame a ešte chvíľu restujeme. Zalejeme červeným vínom, necháme chvíľu povariť, aby sa vyvaril akohol a potom dolejeme vývarom tak, aby bolo mäso takmer celé ponorené.
- Osolíme a zakryjeme pokrievkou. Mäso dusíme na slabom ohni asi 3-4 hodiny, občas skontrolujeme a premiešame, prípadne podlejeme vývarom.
- Pol hodinu pred dovarením si na masle orestujeme nakrájané šampiňóny do zlata. Zaprášime ich lyžičkou múky a necháme pár sekúnd opiecť. Potom ich pridáme k mäsu a ešte 20 minút spolu povaríme.
- Takto pripravené mäso je veľmi lahodné, ako príloha stačí aj kúsok chrumkavej bagety, ale výborná je aj zemiaková kaša.