Šišky zo zemiakového cesta môžete podávať na sladko, ale aj na slano napríklad k polievkam. Ak ste už tieto Fašiangy šiškovali, skúste nový recept s pridaním zemiakov. Postup je tradičný, len trochu inovovaný. Vykúzlite tak hlavné jedlo aj dezert.
Šišky zo zemiakového cesta skvelé hlavné jedlo aj dezert
- Z teplého mlieka, lyžice cukru a kocky droždia si rozrobíme kvások a necháme ho pri izbovej teplote asi 10-15 minút vykysnúť.
- Hladkú múku izbovej teploty preosejeme do veľkej misy, pridáme najemno nastrúhané uvarené zemiaky, 3 žĺtky izbovej teploty, 100 g mäkkého masla (môže byť aj rastlinný tuk alebo bravčová masť). Potom prilejeme pripravený kvások a vymiesime hladké cesto, ktoré sa nelepí.
- Cesto prikryjeme utierkou alebo fóliou a necháme ho asi hodinu kysnúť do dvojnásobku objemu. Potom ho zľahka rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske a okrúhlou formičkou vykrajujeme šišky. Necháme ich ešte prikryté utierkou 15-20 minút podkysnúť.
- Potom do nich pomocou malého pohárika vytvarujeme v strede priehlbinku a vysmážame ich v oleji alebo masti, ktoré by nemali presiahnuť teplotu 160 stupňov.
- Vysmažené šišky necháme odkvapkať na papierovom obrúsku a podávame ich ešte teplé k hustej polievke. Výborne sa k ním hodí napríklad kyslá šošovicová polievka.