pastiersky kolac s mletym masom

Pastiersky koláč s mletým mäsom

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

90

 min

Ingrediencie

Suroviny pre 4-6 osôb:

  • 600 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 stredne veľké mrkvy
  • 1 šálka mrazeného hrášku
  • 1 malá konzerva kukurice alebo ½ šálky mrazenej
  • 1 lyžička provensálskeho korenia
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • 2 plné lyžice paradajkového pretlaku alebo ½ šálky paradajkovej passaty
  • 1 plná lyžica hladkej múky
  • Cca 500 ml hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice worchesterovej omáčky
  • 800 g múčnych zemiakov typu C
  • 60 g masla
  • ½ šálky mlieka
  • Štipka mletého muškátového orieška
  • ½ šálky strúhaného parmezánu
Ingrediencie

Suroviny pre 4-6 osôb:

  • 600 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 stredne veľké mrkvy
  • 1 šálka mrazeného hrášku
  • 1 malá konzerva kukurice alebo ½ šálky mrazenej
  • 1 lyžička provensálskeho korenia
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • 2 plné lyžice paradajkového pretlaku alebo ½ šálky paradajkovej passaty
  • 1 plná lyžica hladkej múky
  • Cca 500 ml hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice worchesterovej omáčky
  • 800 g múčnych zemiakov typu C
  • 60 g masla
  • ½ šálky mlieka
  • Štipka mletého muškátového orieška
  • ½ šálky strúhaného parmezánu

Britská kuchyňa je u nás stále nepoznaná. Okrem tradičných anglických raňajok či „fish&chips“ si väčšina z nás na veľa anglických jedál asi nespomenie. Napríklad pastiersky koláč – zapekané mäso so zemiakovou kašou je jedným z najobľúbenejších tradičných anglických pokrmov.

Pastiersky koláč s mletým mäsom

 

 

Postup
  1. Cibuľu si nakrájame na jemno, na malé kocky. Cesnak najemno nasekáme. Mrkvu pokrájame na kolieska. Na olivovom oleji opečieme cibuľu do sklovita.
  2. Potom k cibuli pridáme mäso a opekáme, kým nepustí šťavu. Premiešavame tak, aby sme vareškou rozmrvili všetky veľké kúsky mäsa. Keď sa tekutina odparí a mäso sa začne opekať v tuku, pridáme cesnak, mrkvu a hrášok. Chvíľu spolu restujeme.
  3. Pridáme paradajkový pretlak, zaprášime múkou, chvíľu miešame a potom podlejeme vodou alebo vývarom. Vývar dolievame postupne a podľa potreby.
  4. Ochutíme soľou, korením, provensálskym korením a worchesterom. Zakryté dusíme na miernom ohni približne 45 minút. Na posledných pár minút zamiešame ešte napr. aj konzervu kukurice.
  5. Rúru predhrejeme na 200 °C.
  6. Medzitým si pripravíme zemiakové pyré. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na väčšie kúsky. V osolenej vode ich uvaríme do mäkka. Vodu zlejeme a ešte horúce zemiaky pretlačíme do misky cez pučidlo na zemiaky. Pridáme maslo roztopené v horúcom mlieku, parmezán a metličkou svižne premiešame, až nám vznikne veľmi chutné pyré v podobe hladkej kaše. Ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
  7. Hovädzie ragú rovnomerne rozložíme na dno zapekacej nádoby. Stierkou opatrne nanesieme zemiakové pyré a rozotrieme tak, aby sme pokryli celý povrch mäsa. Ozdobíme vidličkou a vložíme do rúry. Pečieme približne 30 minút, zemiaky by sa mali zafarbiť do zlata. Na posledných pár minút si môžeme pomôcť grilom.
  8. Podávame horúce posypané pažítkou, či petržlenom.
  9. Pastiersky koláč si obdobným spôsobom môžeme pripraviť aj s jahňacím mäsom.
  10. Medzi ďalšie obľúbené anglické jedlá patrí napríklad Plnený zemiak s fazuľou a syrom. Skvelá, jednoduchá a lacná večera, ktorú pozná každý Angličan. Zemiaky môžete plniť podľa chute, okrem fazule so syrom je fajn napr. tuniak s majonézou, alebo zvyšok omáčky s mäsom z čili con carne. Určite vám napadnú aj ďalšie tipy.