Focaccia recept: focaccia je taliansky slaný chlieb, podobný ako pizza. Ochucuje sa tradične olivami, rozmarínom, alebo sušenými paradajkami. Toto mäkučké kysnuté cesto potrebujete zvláčniť predovšetkým dobrým olivovým olejom. A na ňom nešetrite 🙂
Focaccia recept – nadýchaný slaný taliansky koláč
-
Do väčšej misy dáme hladkú pšeničnú, alebo špaldovú múku a premiešame ju so soľou.
-
V odmerke premiešame 4 dcl vlažnej vody s cukrom či medom a rozdrobeným droždím. Zamiešame vareškou, ale môžeme použiť aj ruku a droždie vo vode úplne rozpustiť. Do hladka vymiešaný kvások môžeme nechať chvíľu postáť a potom ho vlejeme do múky.
-
Ručne vypracujeme cesto, ktoré je o niečo redšie, ako na pečivo alebo chlieb. Necháme na teplom mieste vykysnúť 45 až 60 min a “prelejeme ho” do vyššieho plechu. Jemne ho roztiahneme po celom plechu.
-
Cesto polejeme olejom a posypeme olivami a rozmarínom. Všetkými desiatimi prstami cesto “prehrabeme”, tak aby sme olej a olivy povtláčali a vnorili do cesta. Pečieme na 180 C cca 30 až 40 min.
- Podávame k letným šalátom, paradajkám a syrom a k poháru dobre vychladeného bieleho vína.