Grécky šalát s olivami je jedným z najslávnejších letných šalátov. V našich končinách je veľmi obľúbený. Možno aj preto, že hlavné ingrediencie, paradajky, uhorky a papriky nájdeme v lete v každej záhrade, alebo v obchode a v super kvalite. Stačí doplniť kvalitným olivovým olejom, olivami a slaným syrom a výborný ľahký letný obed či večera je na stole za pár okamihov.
Grécky šalát s olivami je pocta letným surovinám
- Paradajky umyjeme a nakrájame na väčšie kúsky.
- Uhorku umyjeme a striedavo ošúpeme. Potom ju nakrájame na polmesiačiky.
- Papriku a cibuľu nakrájame na tenké plátky.
- Zeleninu dáme do misky, pridáme pár olív. My sme zvolili grécke čierne kalamata olivy.
- Z olivového oleja, citrónovej šťavy, štipky soli a korenia vymiešame zálievku. Prelejeme ňou zeleninu a ochutíme trochou čerstvého alebo sušeného oregána.
- Na záver pridáme do šalátu väčšie kúsky feta syra a posypeme ich oreganom.
- Servírujeme s chlebovými plackami a extra olivovým olejom.