Gazpačo je viac ako polievka. Je to osviežujúce mediteránske jedlo, ideálne na leto. Polievka nemusí byť len taká, ktorá zahreje. Paradajková polievka pôvodom zo Španielska má úplne opačný efekt: v horúcich dňoch perfektne osvieži a pritom zasýti. Je totiž plná všetkých dobrôt z letnej úrody.
Gazpačo z čerstvých voňavých paradajok perfektne osvieži
- Čerstvé mäsité veľké paradajky umyjeme a sparíme pol minúty vo vriacej vode, schladíme pod prúdom studenej vody a následne ošúpeme.
- Nakrájame na kúsky a vložíme do mixéra spolu s kúskami uhorky, papriky, cibule a cesnaku. Rozmixujeme na hladký krém. Už teraz vás ohromí krásna letná vôňa gazpača.
- Môžeme pridať aj pár kociek ľadu. Ochutíme olivovým olejom, octom, cukrom, soľou, čili a korením.
- Dáme do chladničky poriadne vychladiť.
- Podávame s parmezánovými chlebovými krutónmi:Kocky chleba alebo pečiva premiešame s olivovým olejom, trochou najemno strúhaného parmezánu, štipkou soli a štipkou sušeného cesnaku. Rozložíme na papier na pečenie v jednej vrstve a pečieme do zlata, 8-10 minút.
- Kto má rád španielsku kuchyňu, určite už o tejto studenej paradajkovo zeleninovej polievke počul. Originálny španielsky názov je Gazpacho a v horúcom lete, by ste ho mali naozaj vyskúšať.
- Receptov na paradajkovú polievku máme pre vás hneď niekoľko. Vyskúšajte 4 skvelé receptúry na Paradajkovú polievku.
- Ak ste však na klasiku, vyskúšajte jarno-letnú zeleninovú polievku s bylinkovými haluškami.