Recept na Gazpaco

Gazpačo pre milovníkov mediteránskej kuchyne

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

15

 min

Čas varenia: 

5

 min

Ingrediencie
  • 800 g mäsitých paradajok (hľadajte v letáku Billa)
  • 1 uhorka ( menšia šalátová)
  • 1 menšia zelená paprika
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • Na dochutenie: olivový olej, ocot, čili, soľ, mleté čierne korenie, cukor
Ingrediencie
  • 800 g mäsitých paradajok (hľadajte v letáku Billa)
  • 1 uhorka ( menšia šalátová)
  • 1 menšia zelená paprika
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • Na dochutenie: olivový olej, ocot, čili, soľ, mleté čierne korenie, cukor

Gazpačo je viac ako polievka. Je to osviežujúce mediteránske jedlo, ideálne na leto. Polievka nemusí byť len taká, ktorá zahreje. Paradajková polievka pôvodom zo Španielska má úplne opačný efekt: v horúcich dňoch perfektne osvieži a pritom zasýti. Je totiž plná všetkých dobrôt z letnej úrody.

Gazpačo z čerstvých voňavých paradajok perfektne osvieži

  1. Čerstvé mäsité veľké paradajky umyjeme a sparíme pol minúty vo vriacej vode, schladíme pod prúdom studenej vody a následne ošúpeme.
  2. Nakrájame na kúsky a vložíme do mixéra spolu s kúskami uhorky, papriky, cibule a cesnaku. Rozmixujeme na hladký krém. Už teraz vás ohromí krásna letná vôňa gazpača.
  3. Môžeme pridať aj pár kociek ľadu. Ochutíme olivovým olejom, octom, cukrom, soľou, čili a korením.
  4. Dáme do chladničky poriadne vychladiť.
  5. Podávame s parmezánovými chlebovými krutónmi:Kocky chleba alebo pečiva premiešame s olivovým olejom, trochou najemno strúhaného parmezánu, štipkou soli a štipkou sušeného cesnaku. Rozložíme na papier na pečenie v jednej vrstve a pečieme do zlata, 8-10 minút.
  6. Kto má rád španielsku kuchyňu, určite už o tejto studenej paradajkovo zeleninovej  polievke počul. Originálny španielsky názov je Gazpacho a v horúcom lete, by ste ho mali naozaj vyskúšať.
  7. Receptov na paradajkovú polievku máme pre vás hneď niekoľko. Vyskúšajte 4 skvelé receptúry na Paradajkovú polievku.
  8. Ak ste však na klasiku, vyskúšajte jarno-letnú zeleninovú polievku s bylinkovými haluškami.