Rybie filé pripravené naozaj chutne je ten správny recept počas týždňa, ak chcete niečo ľahké a rýchle. Vyskúšajte môj recept na filé z tresky na bielom víne s parmezánom a čerstvou vňaťou z petržlenu.
Rybie filé je pripravené naozaj chutne a expresne
- Najskôr si rúru predhrejeme na cca 205 stupňov Celzia. Z mrazničky vyberieme filé, môžeme použiť aj zmrazené, len tomu musíme prispôsobiť dobu pečenia.
- Začneme s prípravou surovín. Parmezán nastrúhame najemno, petržlenovú vňať umyjeme a cesnak ošúpeme.
- Väčší pekáč, vhodný aj do rúry, postavíme na sporák a na miernom ohni na ňom rozpustíme maslo. Pridáme cesnak, ktorý pretlačíme cez lis a zľahka ho na masle opražíme (cca 1 minútu). Ďalej pridáme víno, citrónovú šťavu a štipku soli. Všetko zľahka prevaríme a vypneme sporák.
- V menšej miske zmiešame strúhaný parmezán s údenou paprikou.
- Filé v prípade potreby osušíme kuchynským obrúskom a z oboch strán ho osolíme. Poukladáme ho do pekáča s omáčkou. Navrch na každý kúsok nasypeme parmezán s údenou paprikou.
- Takto bez prikrytia vložíme filé do rozohriatej rúry a pečieme cca 20 až 25 minút, ak bolo filé rozmrazené. Pokiaľ ho ale použijeme ešte mrazené, pečieme cca 40 min.
- Keď je filé hotové, môžeme ešte opatrne zliať omáčku a prípadne ju dochutiť ešte trochou strúhaného parmezánu, alebo ju len zredukovať varom.
- Po upečení filé servírujeme zasypané nakrájanou petržlenovo vňaťou a napríklad s uvarenými zemiakmi a sviežim reďkvičkovým šalátom s uhorkami. Dobrú chuť a na zdravie !