Lahodné a šťavnaté „obrátené“ rezne ako výborný obed pre celú rodinu. Na ich prípravu sa dá použiť akékoľvek mäso na rezne, ale najlepšie sú z hovädziny. Toto klasické jedlo mnohí poznáme z detstva, pripravili sme pre vás preto overený recept.
Šťavnaté obrátené rezne so zemiakovou kašou
- Mäso nakrájame na tenké plátky, naklepeme z oboch strán, osolíme a okoreníme.
- Obalíme ho v strúhanke, ktorú rukami poriadne popritláčame. Môžeme si pomôcť napríklad aj paličkou na mäso a strúhanku do mäsa jemne vklepať.
- Rezne postupne obalíme v rozšľahaných vajíčkach a postupne na oleji rýchlo opečieme do zlata.
- Opečené mäso ukladáme do hlbšieho pekáča.
- Z panvice zlejeme prebytočný olej, utrieme papierovou utierkou a rozpustíme v nej maslo, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, chvíľu opekáme, pridáme horčicu, paradajkové pyré, podravku a oregano. Zalejeme vodou, ak treba dochutíme soľou a korením. Necháme prevariť ako omáčkou.
- Touto zmesou potom prelejeme pripravené mäso.
- Pekáč zakryjeme alobalom, alebo pokrievkou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 200 °C približne hodinu.
- V polovici pečenia rezne opatrne obrátime, ak treba podlejeme trochou horúcej vody. Na záver odokryjeme a necháme ešte chvíľu zapiecť. Ak použijeme hovädzie mäso, dobu pečenia predĺžime na 90-120 minút, až kým nie je mäso úplne mäkké.
- Podávame so zemiakovou kašou alebo ryžou a zeleninovým šalátom.
- Tip: Mäso vyberieme a udržiavame teplé. Výpek zalejeme horúcou vodou, zoškrabeme všetky zvyšky a prepasírujeme do panvice. Privedieme k varu, zredukujeme na jemnú omáčku, ktorou polejeme rezne na tanieri. Tento posledný krok môžeme vynechať.
- Obrátené rezne poznáme mnohí z detstva. Preto k tomuto retro receptu, ktorý je zároveň krásnym a chutným evergreenom pokojne ako prílohu podávajte klasický uhorkový šalát, alebo kompót.