Cviklová polievka s kozím syrom je atraktívna nielen chuťou, ale aj vzhľadom. Zemitú chuť cvikly pekne zjemní kozí syr a balsamico dodá ten správny šmrnc.
Cviklová krémová polievka s kozím syrom
- Cviklu ošúpeme (použijeme jednorazové rukavice, aby sme tak predišli zafarbeniu rúk). Potom ju nakrájame na kúsky, pokvapkáme dvoma lyžicami olivového oleja, posolíme, okoreníme mletým čiernym korením a sušeným tymianom.
- Pridáme dva celé neošúpané strúčiky cesnaku, zľahka premiešame a cviklu dáme takto piecť do vyhriatej rúry na 200 °C.
- Pečieme až kým nie je cvikla mäkká, občas prehrabneme / premiešame, bude to trvať 30-40 minút.
- Keď je cvikla upečená, v hrnci zohrejeme zvyšné dve lyžice oleja, pridáme nakrájaný pór a dve až tri minúty restujeme do sklovita.
- Pridáme pečenú cviklu, cesnak (z ktorého odstránime šupku), chvíľu spolu restujeme, potom zastrekneme balsamicom a zalejeme vývarom.
- Všetko povaríme na miernom ohni asi 10 minút. Odstavíme, zamiešame kozí syr a ponorným mixérom rozmixujeme na hladký krém.
- Ak je príliš hustý, zriedime vývarom a necháme znovu prevariť. Polievku podávame s kopčekom kozieho syra a čerstvými bylinkami.
- Tip: Ak polievku podávame ako hlavné jedlo, môžeme k nej pripraviť hrianky potreté cesnakom a pokvapkané olivovým olejom.
- Tip: Polievku môžeme pripraviť aj tak, že cviklu udusíme na cibuľke a na oleji, podlievame vodou, alebo vývarom a potom rozmixujeme. Postup, kedy sa cvikla pečie v rúre je trochu zdĺhavejší, pečená cvikla, ale uvoľní lepšie svoju chuť a polievka je tak celkovo lepšia. Postup však zvoľte podľa toho koľko máte času a či máte kapacitu zapínať rúru na pečenie 🙂