Burizónové guľky sú deťmi obľúbená vianočná, aj celoročná sladkosť. Tieto nepečené burizónové jednohubky s príchuťou karamelu sú ľahučké ako obláčik a sladké ako Vianoce. Ale najmä sú jednoduché na nákup ingrediencií aj prípravu.
Burizónové guľky sú ľahučké ako obláčik a sladké ako Vianoce
-
Najskôr vám dám jednu dobre mienenú radu. Počas prípravy pracujeme s karamelom, je teda dôležité od hrnca nikdy počas varenia neodchádzať, nevenovať sa zároveň niečomu inému. Nechcete predsa o hrniec prísť. Hovorím z vlastnej skúsenosti, počas začiatku môjho kuchárskeho učenia som ich takto zničila hneď niekoľko. Dokonca viac ako jeden počas jedného dňa.
-
Začneme teda prípravou karamelu. Vo väčšom hrnci si rozpustíme cukor na miernom ohni. Počas varenia cukor neustále miešame, po chvíli, keď sa nám cukor rozpustí a vznikne teda karamel, pridáme rozpustené maslo a ďalej miešame.
-
Po krátkej chvíli pridáme ešte kondenzované mlieko a stále miešame. Keď sa zmes dobre premieša sporák vypneme a do ešte teplej karamelovej zmesi vsypeme burizóny. Zmes znova veľmi dobre premiešame a necháme chvíľu bokom vychladnúť.
-
Zatiaľ si pripravíme na väčšiu tácku muffinové košíčky. Veľkosť nechám na vás, na oslavy sa hodia určite menšie veľkosti a len tak na doma, aby s nimi nebolo veľa práce postačia košíčky väčšie.
-
Keď je zmes chladnejšia, ale stále ešte teplá na dotyk, rukami umytými v studenej vode tvarujeme guličky, ktoré potom vkladáme do muffinových košíčkov. Pokiaľ sa nám zmes začne trochu lepiť na ruky, znovu ich opláchneme v studenej vode a ďalej pokračujeme v tvarovaní.
-
Hotové gule necháme ešte trochu vychladnúť, ale prakticky ich môžeme ihneď konzumovať, dobrú chuť.
-
Mám pre vás malý tip, ak práve nemáte po ruke burizóny, môžete použiť napríklad raňajkové kukuričné lupienky, chutia rovnako dobre.
- Burizónové alebo kukuričné “cornflakes” guľky môžete deťom, spolu s orieškami a mandarínkami, pripraviť a pridať aj do domácich Mikulášskych balíčkov, alebo im ich pridávať do desiatovej krabičky, ako domácu sladkosť.