Kapustníky

Kapustníky zimné a tradičné

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Cesto:

Náplň:

  • Polovica hlávky stredne veľkej kapusty (600 g)
  • 100 g cukru
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžička soli
  • ½ ČL škorice
  • Mleté čierne korenie
Ingrediencie

Cesto:

Náplň:

  • Polovica hlávky stredne veľkej kapusty (600 g)
  • 100 g cukru
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžička soli
  • ½ ČL škorice
  • Mleté čierne korenie

Kapustníky sú zimné, slano sladké a tradičné koláče. Mäkučké a sýte kapustníky, ako od babičky, sme pre vás pripravili s karamelizovanou kapustou. Pridali sme aj štipku škorice, čo vytvorí z tohto výnimočného jedla s históriou lahôdku, ktorej sa nebudete môcť dojesť.

Slano sladké kapustníky

 

  1. Najskôr pripravíme náplň, aby stihla vychladnúť: Kapustu postrúhame alebo nakrájame najemno. Na oleji skaramelizujeme cukor do jantárovej farby, dávame pozor, aby sme ho nespálili. Pridáme kapustu, posolíme, zakryjeme a necháme podusiť do mäkka.
  2. Občas premiešame, aby sa kapusta nepripálila. Tvrdé kúsky karamelu sa rozpustia. Keď je kapusta mäkká a všetka tekutina odparená, ochutíme škoricou a mletým čiernym korením.
  3. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  4. Múku preosejeme do misky, osolíme a premiešame. Maslo rozpustíme a necháme trochu vychladnúť. Z mlieka, droždia, trošky cukru pripravíme kvások tak, že droždie so štipkou cukru zalejeme teplým mliekom, zakryjeme a počkáme 10 minút. Hotový kvások prilejeme k múke, pridáme roztopené maslo, zvyšok cukru a vajce. Vymiesime hladké a nelepivé cesto. Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 1 hodinu vykysnúť.
  5. Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku ½ cm. Rozkrájame na 16 štvorcov, na každý položíme plnú lyžicu náplne. Čím viac náplne sa nám podarí dovnútra dostať, tým budú kapustníky lepšie. Štvorce uzatvoríme a vyformujeme bochníčky. Sploštíme ich v dlani a spojom nadol poukladáme na papierom vystlaný plech. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Kapustníky necháme na plechu ešte 15 minút podkysnúť. Pred pečením ich potrieme rozpusteným maslom a popicháme vidličkou. Pečieme do zlata, 15-20 minút.
  6. Po upečení ich môžeme znova potrieť maslom, prípadne posypať štipkou škorice a práškovým cukrom. Preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.
  7. Tip: Kapustníky možno urobiť aj na slano, s kyslou kapustou.
  8. Pre slanú verziu v ceste vynecháme cukor (len lyžičku do kvásku) a osolíme 1 zarovnanou lyžičkou soli. Namiesto masla do cesta použijeme 50 ml rastlinného oleja. Náplň pripravíme tak, že na panvici orestujeme na malé kocky nakrájanú oravskú prerastanú slaninu. Keď zozlatne, pridáme prepláchnutú, vyžmýkanú a na menšie kúsky nakrájanú kyslú kapustu. Dusíme domäkka až kým sa nevyparí tekutina.
  9. Ďalší postup je rovnaký ako u sladkých kapustníkov.

Kapustníky – zdravšia verzia

Ak sa stravujte zdravo, môžete nahradiť bielu múku špaldovou. Kapustníky potom chutia rovnako dobre, ak nie aj lepšie. Cukor môžete nahradiť kokosovým.