Originálny recept na Cordon bleu pochádza z Francúzska. Odtiaľ aj pomenovanie “Cordon bleu” čiže “modrá stuha”. To je označenie najvyššieho vyznamenania pre kuchárov. Jednoduchosť a dokonalá kvalita surovín sú alfou a omegou tohto klasického jedla. Originál sa pripravuje z jemného teľacieho mäsa a syra comté. My sme pripravili kurací Cordon bleu s kvalitnou šunkou a syrom.
Kurací Cordon bleu je presne ten recept, ktorý chcete vyskúšať
- Z kuracích pŕs odkrojíme, menšie okrajové časti – filetky a ponecháme si len väčší kus. Ten pozdĺžne nakrojíme a roztvoríme. Cez fóliou naklepeme na tenko. Klepeme však jemne a opatrne, aby sme jemné mäso nepotrhali. Osolíme a okoreníme z oboch strán.
- Do stredu každého mäsa položíme 2 plátky šunky a 2 plátky syra, alebo naopak (lepšie je však schovať syr do šunky aby prípadne pri smažení nevytiekol).
- Preložíme a vytvoríme akúsi kapsu. Tú potom môžeme ešte jemne po koncoch naklepať, alebo zopnúť špáradlami, aby lepšie držala pokope a neotvárala sa príliš.
- Obalíme postupne v múke, rozšľahaných vajíčkach a strúhanke. Strúhanku dobre popritláčame.
- V panvici si zohrejeme 2cm vrstvu oleja, keď je horúci, opatrne vložíme pripravené kapsy a smažíme zvoľna, na strednom plameni z každej strany do zlata. Mäso by malo byť prepečené, ale stále šťavnaté.
- Vyberieme z panvice a necháme odkvapkať na papierových obrúskoch od prebytočného oleja.
- Pred podávaním šikmo nakrojíme, aby bolo vidno lákavé vnútro každého Cordon bleu rezňa. Rezne servírujeme so zemiakovou kašou, alebo ryžou podľa chutí.
- Takýto sýty gurmánsky zážitok skvelo dopĺňa ľahký a chrumkavý zelený listový šalát.
- Rezeň môžete pripraviť aj z morčacieho, alebo bravčového mäsa. Originál je z teľaciny. My sme zvolili všetkým dostupné kuracie prsia v dobrej slovenskej kvalite.