Indicke kura

Indické kura, alebo kuracie soté Butter chicken s jogurtom

 | 

257

 receptov

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

25

 min

Ingrediencie
  • 600 g kuracích prsníkov Mäsiarov výber Billa (hľadajte v letáku Billa)
  • 2 lyžičky zmesi korenia Graham masala
  • 2 lyžice sušenej mletej kurkumy
  • 1 lyžica červenej sladkej papriky
  • 1 väčšia cibuľa
  • ½ plechovky krájaných paradajok
  • 1 prst čerstvého zázvoru
  • 1 chilli (viac si schovajte na záver, extra ho vždy môžete pridať na hotový pokrm)
  • čerstvý koriander a limetka na ozdobu (môžete vynechať)
  • ½ smotany na šľahanie
  • Biely smotanový jogurt
  • 1 hrnček ryže basmati ako príloha
  • Trocha masla alebo ghee
Ingrediencie
  • 600 g kuracích prsníkov Mäsiarov výber Billa (hľadajte v letáku Billa)
  • 2 lyžičky zmesi korenia Graham masala
  • 2 lyžice sušenej mletej kurkumy
  • 1 lyžica červenej sladkej papriky
  • 1 väčšia cibuľa
  • ½ plechovky krájaných paradajok
  • 1 prst čerstvého zázvoru
  • 1 chilli (viac si schovajte na záver, extra ho vždy môžete pridať na hotový pokrm)
  • čerstvý koriander a limetka na ozdobu (môžete vynechať)
  • ½ smotany na šľahanie
  • Biely smotanový jogurt
  • 1 hrnček ryže basmati ako príloha
  • Trocha masla alebo ghee

Moje deti mi často kladú otázku, aké je moje najobľúbenejšie jedlo? A ja im stále dookola odpovedám to isté, “no predsa India” 🙂 Indické kura, alebo teda Kuracie soté Butter chicken s jogurtom je jeden z mojich naj receptov. 

Indické krémové kura Butter chicken

 

  1. Môžeme začať prípravou ryže. Ryžu basmati najskôr odmeriame a následne premyjeme v sitku pod tečúcou studenou vodou. Necháme dobre odkvapkať. Dáme ju do hrnca so studenou vodou v pomere 1 hrnček ryže a 1,75 hrnčeka vody. Ešte, než sa začneme venovať príprave karí, prevediem Vás jednoduchým procesom ryže. Aby toho nebolo príliš, na prvýkrát uvarte ryžu ešte pred samotným varením. Druhýkrát to už určite v pohode zvládnete súbežne. Ryžu teda dáte prikrytú variť na stredný plameň. Po cca 12 minútach (záleží na tom ako silný máte varič) začne ryža bublať a pena sa vám z hrnca pokúsi uniknúť. Nebojte, aj mne často ujde. Všimnite si však tento dôležitý čas, v tejto chvíli veko rýdzo nadvihnite a ihneď znížite na mierny plameň. Pokiaľ sa vám ešte stále snaží pena uniknúť, máte ryže na objem hrnca až príliš, alebo stále varíte na príliš vysokú teplotu. Aj s tým sa však dá niečo robiť, nechajte prikrývku mierne odkrytú ešte tak 2 minútky. Po pár minútach, keď už vodu nad ryžou nevidíte, odskúšajte lyžicu, či sa v ryži ešte nachádza voda na dne, ak áno, ale už len trochu nad dnom, môžete ryžu vypnúť a ona vám sama prikrytá dôjde. Po cca 5 minútach ju ale nezabudnite lyžicu pekne prekypriť, nadýcha sa tak vzduchu a nebude sa tak príšerne po vychladnutí lepiť.
  2. Vrhneme sa na samotný recept. Cibuľu, cesnak a zázvor olúpeme a nakrájame na jemno. Zázvor môžeme nastrúhať, niektorí ľudia mávajú problém s väčšími kúskami zázvoru v jedle. Chilli tiež nakrájame, pri tom si ale dávame pozor na následné umytie rúk. Mäso nakrájame na menšie kúsky. V hrnci si rozpustíme maslo, pridáme k nemu nakrájanú cibuľu a chvíľu smažíme, potom pridáme zázvor s chilli a znova chvíľku smažíme.
  3. Potom pridáme všetko korenie (graham masala, kurkumu a papriku), malú chvíľku ešte restujeme, aby sa korenie pekne uvoľnilo v tuku chute a môžeme pridať nakrájané kuracie prsia, ktoré orestujeme zo všetkých strán, miešame stále. Keď sú prsia zatiahnuté, ale nie ešte úplne hotové, pridáme trochu vody, viď obrázok postupu.
  4. Kuracie prsia chvíľu dusíme prikryté pokrievkou, za občasného miešania asi 5 minút.
  5. Ďalej k nim pridáme paradajky z plechovky a znova premiešame. Povaríme ďalších cca 5 minút. Keď sú kuracie prsia už úplne hotové, teda mäkké. Plameň znížime a pridáme do omáčky smotanu na šľahanie, po premiešaní môžeme hrniec odstaviť zo sporáka a rovno podávať. Servírujeme karí s ryžou basmati a vychladeným jogurtom. Samozrejme môžeme podávať aj naan chlieb, ale o tom už bude iný recept. Dobrú chuť.