Quinoa šalát s balkánskym syrom, alebo syrom Feta a bylinkami bude vaša obľúbená letná večera. Prinášame vám tiež recept na tú najlepšiu prípravu quinoa.
Recept na Quinoa šalát s Fetou
- Quinou premyjeme najlepšie na site horúcou vodou a necháme odkvapkať, aby sme ju zbavili typickej nahorklej chute.
- Do hrnca dáme trochu olivového oleja a odkvapkanú quinou na oleji orestujeme. Potom pridáme teplú vodu v pomere 1:1 a quinou pod pokrievkou dusíme. Po cca 15 minútach odstavíme a necháme ešte pod pokrievkou aj 15 minút dôjsť.
- Tento postup používame mnohí na prípravu ryže. Takto pripravená quinoa je chutnejšia ako varená vo vode.
- Potom quinou ochutíme olivovým olejom a soľou. Kto má rád výraznejšie chute môže pridať citrónovú šťavu, pretlačený cesnak a korenie.
- Pripravenú skorú jarnú zeleninu umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľku pokrájame na kolieska. Quinou zmiešame s rajčinami, reďkovkami a cibuľkou a dochutíme bylinkami ako napríklad mätou, pažítkou, či tymianom. Všetko spolu premiešame.
- Pridáme namrvený Feta syr, alebo iný biely syr balkánskeho typu.
- Ako už iný názov quinoy – Mrlík čílsky napovedá, pôvodne pochádza táto rastlina z Južnej Ameriky, kde ju starí Inkovia pestovali už pred 6000 rokmi. Dnes poznáme vyše 100 druhov tejto rastliny a medzi najznámejšie patrí biela, čierna a červená. Hoci pripomína tarhoňu, kuskus alebo bulgur, nie je to lepková obilnina a je teda vhodná aj pre bezlepkových konzumentov.
- Prečo je quinoa zdravá? Vyššie sme už spomenuli, že quinoa obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré podporujú odbúravanie vysokého obsahu horčíka v svaloch, zlepšujú spánok, znižujú krvný tlak a stres. Tiež podporujú tvorbu hormónu šťastia, serotonínu a udržuje zdravý obehový systém a znižuje hladinu cholesterolu. Taktiež vďaka nízkemu glykemickému indexu postupne uvoľňuje cukor, čím zásobuje telo energiou postupne a pomáha udržiavať štíhlu líniu. Quinoa môže byť pre vás aj cenným zdrojom bielkovín.