Teplý šalát v podobe vareného jačmeňa so slaninou je chutné a sýte zimné jedlo.
Jačmeň so slaninou ako zimný teplý šalát
-
Jačmeň zalejte vodou, pridajte ½ lyžice soli a 15 minút povarte. Odstavte a nechajte stáť zakryté pokrievkou.
-
Kým sa jačmeň varí, na panvici zohrejte olej, pridajte slaninu, nakrájajte na hrubé plátky a orestujte 2-3 minúty z každej strany.
-
Slaninu preložte na tanier, pridajte cibuľu a papriku na panvicu a smažte 5 minút.
-
Pridajte pripravený jačmeň, pretlačený cesnak, zvyšnú soľ, korenie a čili, paradajkový pretlak a vodu a varte 5 minút. Odstavte, pridajte kyslú smotanu, premiešajte, posypte petržlenovou vňaťou a podávajte.
-
Tip: Podávajte so sezónnym miešaným šalátom, alebo so zdravou jesennou nakladanou, alebo sterilizovanou zeleninou.