rýchla večera galetka slaný koláč

Rýchla večera bez mäsa – galetka s ricottou a zeleninou

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 1 balenie už rozvaľkaného nesladeného krehkého cesta  (cca 400 g)
  • 1 stredne veľká cuketa
  • 250 g cherry paradajok (hľadajte v letáku BILLA)
  • 2 lyžice bazalkového pesta
  • 250 g ricotty
  • 60 g parmezánu
  • kôra z polovice citróna
  • 1 mozzarella
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • 1 žĺtok
Náš tip:
  • Hotové krehké cesto možno nahradiť  domácim, ktoré si pripravíme z 250 g hladkej múky, 125 g studeného masla, ½ lyžičky soli, 50 ml studenej vody a 1 vajíčka. Všetky suroviny spolu rýchlo spracujeme, stačí aby sa suroviny spojili, netreba ho dlho miesiť. Zabalíme do fólie a dáme na pol hodinu do chladničky. Potom vyberieme, pomocou dvoch papierov na pečenie vyvaľkáme a ďalej postupujeme ako s hotovým cestom.
  • Pre efektnejší výsledok použite cherry paradajky rôznych farieb.

rýchla večera galetka slaný koláč

Ingrediencie
  • 1 balenie už rozvaľkaného nesladeného krehkého cesta  (cca 400 g)
  • 1 stredne veľká cuketa
  • 250 g cherry paradajok (hľadajte v letáku BILLA)
  • 2 lyžice bazalkového pesta
  • 250 g ricotty
  • 60 g parmezánu
  • kôra z polovice citróna
  • 1 mozzarella
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • 1 žĺtok
Náš tip:
  • Hotové krehké cesto možno nahradiť  domácim, ktoré si pripravíme z 250 g hladkej múky, 125 g studeného masla, ½ lyžičky soli, 50 ml studenej vody a 1 vajíčka. Všetky suroviny spolu rýchlo spracujeme, stačí aby sa suroviny spojili, netreba ho dlho miesiť. Zabalíme do fólie a dáme na pol hodinu do chladničky. Potom vyberieme, pomocou dvoch papierov na pečenie vyvaľkáme a ďalej postupujeme ako s hotovým cestom.
  • Pre efektnejší výsledok použite cherry paradajky rôznych farieb.

rýchla večera galetka slaný koláč

Poznáte galetky?  Názov pochádza z francúzštiny kde „gallete“ označuje koláče z krehkého cesta, plnené rôznymi náplňami. Najobľúbenejšie sú sladké náplne, napríklad jablká so škoricou, slivky, čerešne, marhule, broskyne, jahody s rebarborou a veľa ďalších.  Okrem ovocia sa galetky dajú pripraviť aj na slano. Tento koláč výborne poslúži ako rýchla večera bez mäsa na slano alebo na sladko.

Rýchla večera bez mäsa s dávkou fantázie

Rýchla večera je sen každého z nás. Vykúzlite ju ak máte v chladničke hotové krehké cesto, stačí pridať čerstvý syr či tvaroh, doplniť napr. slaninkou, zeleninou, bylinkami, povrch môžeme posypať orieškami či semienkami, fantázii sa medze nekladú, a ak vám náhodou z koláča kúsok zostane, pokojne si ho pribaľte na druhý deň do práce či do školy. Výhodou koláča je, že nepotrebujete žiadnu formu na pečenie, vystačíte si s obyčajným plechom, keďže okraje cesta  sa len preložia a takto udržia náplň vo vnútri a zároveň dodajú rustikálny vzhľad. Neváhajte a vyskúšajte!

Postup
  1. Cuketu nakrájame na pol centimetrové plátky a potrieme olivovým olejom. Zohrejeme si panvicu a kolieska cukety opečieme do zlata z obidvoch strán.
  2. Cherry paradajky nakrájame na hrubšie plátky.
  3. Ricottu zmiešame s jemne nastrúhaným parmezánom, nastrúhanou citrónovou kôrou, okoreníme mletým čiernym korením a troškou soli.
  4. Rúru zohrejeme na 180 °C.
  5. Krehké cesto vyberieme z chladničky, necháme chvíľku povoliť a rozvinieme. Spolu s papierom na pečenie ho presunieme na plech. Potrieme ricottovou náplňou, okraje necháme asi  2 cm voľné. Na ricottu nanesieme lyžicu bazalkového pesta  a vidličkou ho opatrne zamiešame po celej ploche.
  6. Potom poukladáme kolieska grilovanej cukety a cherry paradajok. Použijeme len polovicu paradajok, zvyšok si odložíme na ozdobenie.
  7. Okraje cesta opatrne prehneme cez náplň a potrieme ich žĺtkom, ktorý sme zmiešali s lyžičkou vody.  Takto pripravenú galetku vložíme do rúry a pečieme približne 30-40 minút, pokiaľ sa spodok cesta neprepečie a okraje nezozlatnú.Po vybratí z rúry necháme vychladnúť na plechu. Pred podávaním galetku nakrájame ostrým nožom.
  8. Mozzarellu vyberieme z nálevu a natrháme na menšie kúsky. Obložíme ňou kúsky galetky, pridáme zvyšok nakrájaných paradajok a pokvapkáme aj zvyškom pesta. Jemne osolíme a okoreníme podľa chuti.  Podávame s jednoduchým zeleným listovým šalátom.

Pokiaľ sa vám recept páčil, navštívte našu stránku receptykulinarium.sk a vyskúšajte stovky ďalších.