Poznáte galetky? Názov pochádza z francúzštiny kde „gallete“ označuje koláče z krehkého cesta, plnené rôznymi náplňami. Najobľúbenejšie sú sladké náplne, napríklad jablká so škoricou, slivky, čerešne, marhule, broskyne, jahody s rebarborou a veľa ďalších. Okrem ovocia sa galetky dajú pripraviť aj na slano. Tento koláč výborne poslúži ako rýchla večera bez mäsa na slano alebo na sladko.
Rýchla večera bez mäsa s dávkou fantázie
Rýchla večera je sen každého z nás. Vykúzlite ju ak máte v chladničke hotové krehké cesto, stačí pridať čerstvý syr či tvaroh, doplniť napr. slaninkou, zeleninou, bylinkami, povrch môžeme posypať orieškami či semienkami, fantázii sa medze nekladú, a ak vám náhodou z koláča kúsok zostane, pokojne si ho pribaľte na druhý deň do práce či do školy. Výhodou koláča je, že nepotrebujete žiadnu formu na pečenie, vystačíte si s obyčajným plechom, keďže okraje cesta sa len preložia a takto udržia náplň vo vnútri a zároveň dodajú rustikálny vzhľad. Neváhajte a vyskúšajte!
- Cuketu nakrájame na pol centimetrové plátky a potrieme olivovým olejom. Zohrejeme si panvicu a kolieska cukety opečieme do zlata z obidvoch strán.
- Cherry paradajky nakrájame na hrubšie plátky.
- Ricottu zmiešame s jemne nastrúhaným parmezánom, nastrúhanou citrónovou kôrou, okoreníme mletým čiernym korením a troškou soli.
- Rúru zohrejeme na 180 °C.
- Krehké cesto vyberieme z chladničky, necháme chvíľku povoliť a rozvinieme. Spolu s papierom na pečenie ho presunieme na plech. Potrieme ricottovou náplňou, okraje necháme asi 2 cm voľné. Na ricottu nanesieme lyžicu bazalkového pesta a vidličkou ho opatrne zamiešame po celej ploche.
- Potom poukladáme kolieska grilovanej cukety a cherry paradajok. Použijeme len polovicu paradajok, zvyšok si odložíme na ozdobenie.
- Okraje cesta opatrne prehneme cez náplň a potrieme ich žĺtkom, ktorý sme zmiešali s lyžičkou vody. Takto pripravenú galetku vložíme do rúry a pečieme približne 30-40 minút, pokiaľ sa spodok cesta neprepečie a okraje nezozlatnú.Po vybratí z rúry necháme vychladnúť na plechu. Pred podávaním galetku nakrájame ostrým nožom.
- Mozzarellu vyberieme z nálevu a natrháme na menšie kúsky. Obložíme ňou kúsky galetky, pridáme zvyšok nakrájaných paradajok a pokvapkáme aj zvyškom pesta. Jemne osolíme a okoreníme podľa chuti. Podávame s jednoduchým zeleným listovým šalátom.
Pokiaľ sa vám recept páčil, navštívte našu stránku receptykulinarium.sk a vyskúšajte stovky ďalších.