Nebojte sa, odpaľované cesto nie je žiaden strašiak. Je super univerzálne, dá sa využiť na slano aj na sladko, keď pečiete akékoľvek koláče z odpaľovaného cesta, môžete zapnúť fantáziu na plné obrátky a tvarovať rôzne tvary. My sme dnes piekli na „francúzsku nôtu“, z odpaľovaného cesta sme si pripravili eclairky – čiže podlhovasté tyčinky. A keďže máme radi čokoládu, tak sú rovno trojnásobne čokoládové.
Odpaľované cesto s porciou skvelej čokolády
Trojité čokoládove koláčiky z odpaľovaného cesta, zvané eclairky, nesklamú žiadnych milovníkov čokolády. Či v ceste alebo plnke, alebo na poleve, v každom súste si môžete vychutnať poriadnu porciu skvelej čokolády.
Postup
- Základné odpaľované cesto: do hrnca dáme vodu, maslo a soľ a za občasného miešania necháme maslo vo vode úplne rozpustiť.Keď začne zmes vrieť, vsypeme do nej hladkú múku a varechou rýchlo miešame na slabom plameni.
- Vznikne nám lepkavá hustá kaša, ktorú stiahneme z ohňa a ešte ju varechou dobre premiešame.
- Necháme úplne vychladnúť.
- Do vychladnutej zmesi po dvoch všľaháme celé vajcia, až zmes nadobudne hladkú štruktúru.
- Pridáme preosiate kakao a mixérom ešte dôkladne premiešame.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame pomocou ozdobného vrecka tyčinky (asi 10 cm dlhé a asi 1.5-2 cm hrubé). Pokropíme ich vodou a pečieme na 200 stupňoch asi 20-25 minút. Rúru môžeme v polovici pečenia otvoriť a do dvierok dať varechu, aby z rúry unikala para a koláčiky sa lepšie presušili.
- Na plnku si privedieme šľahačku do varu, zalejeme ňou na kúsky nalámanú čokoládu a rozmiešame, kým sa neroztopí. Necháme v chladničke riadne zachladiť. Po vychladnutí pridáme na kúsky nakrájané zmäknuté maslo a vyšľaháme do krému, ktorý drží tvar.
- Upečené a vychladnuté eclairky pozdĺžne rozrežeme a naplníme krémom.
- Hornú polovicu koláčikov namáčame v roztopenej čokoláde a dozdobíme kakaovými bôbmi nasekanými najemno.