Veľkú Noc si určite nevieme predstaviť bez tradičných jedál, ako sú varené vajíčka, šunka, klobásky, vaječný syrek či hrudka, veľkonočný baránok a biely sladký koláč, ktorý poznáme ako paska, či mazanec. Receptov naň je nespočetne veľa, ako sa hovorí, každá dolina má svoj vlastný a ten pravý recept, ale všeobecne sa tradične pripravuje z kysnutého maslového cesta a pred pečením sa povrch nareže do kríža.
Veľkonočný mazanec s tvarohom a mandľami
Ak si netrúfate na kysnuté cesto, alebo len chcete vyskúšať niečo nové, neváhajte a pripravte si tento rok náš nekysnutý tvarohový mazanec. Vďaka tvarohu bude krásne vláčny, ale vôbec nie ťažký. Textúru mu dodajú plátky mandlí a hrozienka, kypriaci prášok sa postará o to, aby bol pekne nadýchaný. Vyskúšajte ho napr. ako súčasť veľkonočných raňajok s maslom a marhuľovým džemom.
- Rúru zohrejeme na 200 °C, plech na pečenie vyložíme pečiacim papierom.
- V miske zmiešame tvaroh, zmäknuté maslo, vajíčka, cukor, vanilkový cukor a rum do hladka. Ak máme kuchynský robot, použijeme nastavec na miešanie cesta, ak nie, tak ručne vareškou.
- Je dôležité, aby mali všetky suroviny izbovú teplotu, aby sa spolu dobre prepojili.
- Do tejto zmesi preosejeme múku s kypriacim práškou, pridáme 2/3 mandlí, sparené hrozienka a mlieko.
- Vareškou vypracujeme husté a tuhšie cesto. Preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rukami premiesime.
- Rozdelíme na dve rovnaké časti a z každej vyformujeme hladké bochníky.
- Preložíme ich na plech s papierom na pečenie, povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme zbytkom mandlí.
- Vložíme do rúry a pečieme prvých 10 minút na 200 °C, potom teplotu znížime na 160 -165 °C a dopečieme do zlata, malo by to trvať ešte asi 30 – 40 minút.
- Bochníky treba sledovať, ak by sa rýchlo zafarbovali, prikryjeme ich povrch alobalom. Pred koncom pečenia pichneme drevenú špajľu do stredu bochníka a ak sa cesto na špajľu nenalepí, je upečený.
- Po vytiahnutí z rúry ich necháme chvíľu odpočívať na plechu, potom presunieme na mriežku a počkáme, kým úplne vyhladnú.
- Pred podávaním poprášime práškovým cukrom. Skladujeme ho zabalený v potravinovej fólii.