Na ozdobu aj na maškrtenie. Také sú nadýchané veľkonočné kysnuté koláče. Zapojte do ich prípravy aj vaše ratolesti, môžu si z nich tvarovať ľubovoľné tvary – nemusíte ostať iba pri venčekoch. My sme si vybrali venčeky preto, lebo sa dajú krásne sviatočne naaranžovať predtým, než si na nich pochutíme.
Kysnuté koláče ako sviatočná dekorácia
Veľká noc už pomaly klope na dvere. Ak sa práve rozhodujete, čo napečiete, skúste tieto veľkonočné kysnuté koláče. Vytvarované do venčekov, slimáčikov alebo zajačikov krásne ozdobia veľkonočný stôl.
Postup
- Do vlažného alebo teplého (nie horúceho) mlieka rozmrvíme kocku droždia a rozmiešame ho spolu s 1 PL kryštálového cukru.
- Necháme na teplom mieste vykysnúť, kým drožďová zmes nezačne na povrchu vytvárať bublinky až praskať.
- Vo väčšej mise zmiešame sypké prísady: múku, soľ, 2 PL cukru, vanilkový cukor a citrónovú kôru.
- Pridáme na kúsky nakrájané mäkké maslo, žĺtky a kvások.
- Zamiešame a vymiesime hladké, trochu lepkavé cesto (ideálne pomocou mixéra).
- Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Vykysnuté cesto zľahka premiesime na pomúčenej pracovnej doske, rozdelíme ho na 16 rovnakých kúskov a tie necháme prikryté utierkou podkysnúť asi 15 minút.
- Každý kúsok ručne rozgúľame na dlhý pásik, ktorý preložíme v strede a zapletieme. Konce upevníme tak, aby nám vznikol venček.
- Koláčiky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte asi 20 minút podkysnúť. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme ľubovoľnou posýpkou. My sme použili mandľové lupienky.
- Pečieme na 180 stupňoch asi 20 minút do zlatohneda.
- Necháme úplne vychladnúť.